Skip to content

Коли у Дніпрі почалася ера висотного будівництва та де розташована перша дев’ятиповерхівка міста

Супрун Юлія

Коли у Дніпрі почали будувати перші висотки

У Дніпрі перший житловий дев’ятиповерховий будинок з’явився 58 років тому, у 1966 році. Наше місто згадує, де знаходиться перша дев’ятиповерхівка та як центр Дніпра виглядав без висотної забудови.

Центр Дніпра у 1960-х
Центр Дніпра у 1960-х роках. Фото: ФБ-група “Ностальгія по Дніпру”

У соцмережах опублікували фото, на якому можна роздивитися, як центральна частина Дніпра виглядала у 1960-ті роки. До об’єктиву потрапив перетин проспекту Яворницького з вулицею Мономаха. Світлина зроблена з висоти і видно, як за будинками розкривається вид на річку. Ще немає жодного висотного будинку і, схоже, ще триває будівництво першої у Дніпрі дев’ятиповерхівки, яка розташована на розі вулиць Воскресенської та Володимира Великого.

Будівництво першої дев'ятиповерхівки Дніпра
Першу дев’ятиповерхівку побудували за півроку. Фото: з відкритих джерел

Першу житлову дев’ятиповерхівку Дніпра будували у найкращих радянських традиціях – у рекордно короткі терміни, лише за півроку. А заселили юудинок  27 вересня 1966-го. Про цю видатну подію писала місцева преса. 

Вчора в будинку, що розташувався на розі вулиці Леніна та Плеханівської в обласному центрі, з’явилися перші новосели. Що ж тут примітного, здивується читач. Новосілля у місті святкують майже щодня. Це, звичайно, так. Але примітне у вчорашній події таки є. Заселявся перший у місті дев’ятиповерховий будинок, – писала газета “Дніпровська правда” від 28 вересня 1966 року.

Перша дев'ятиповерхівка Дніпра
Першу житлову дев’ятиповерхівку заселили у 1966 році. Колаж: НМ

Вчора сюди з’їжджалися машини, навантажені меблями та різним домашнім скарбом. І хоча вносити важкі речі на високі поверхи було нелегко, новосели робили це із задоволенням, – йшлося у статті в газеті “Зоря”.

Сьогодні архітектура першої дев’ятиповерхівки здається примітивною, але на ті часи, на тлі “хрущовок”, цей будинок вважали красенем.

Новий будинок має дуже привабливий вигляд. Стіни оздоблені плиткою. Карниз має кольоровий орнамент. Вінчає дах гарна альтанка. Сподобається мешканцям та внутрішнє оздоблення будинку. Стіни у всіх 45 квартирах пофарбовані в приємні тони, підлога вистелена синтетичними плитками. Усі квартири мають балкони. До послуг мешканців – пасажирський ліфт, – писала “Дніпровська правда”.

Після цього у Дніпрі розпочалася ера висотного будівництва. У місті з’явилися будинки у 12, та 16 поверхів. А за 10 років, у 1976 році, на вулиці Вернадського був побудований перший у Дніпрі 19-поверховий будинок, який пам’ятають за назвою “Будинок книги”

Нагадаємо, раніше ми писали, що приховують стіни Спасо-Преображенського собору.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: