Skip to content

Чи можна виписати людину з житла без її згоди та присутності

Ксенія Куземко

Чи можна виписати людину з житла без її згоди та присутності

Раніше процедура зняття з реєстрації була більш жорсткою. Виписати людину з житла без її згоди можна було лише за рішенням суду. Однак чинне законодавство надає власникам нерухомості більше повноважень. Тепер, за наявності певних підстав, вони можуть ініціювати зняття з реєстрації без попереднього інформування мешканця. За яких умов людину можуть зняти з реєстрації в житлі, де вона прописана, і куди звертатись, якщо ви незгодні з таким рішенням – в матеріалі «Наше місто» з посиланням на РБК Україну.

У 2022 році українське законодавство зазнало суттєвих змін щодо реєстрації місця проживання. Зокрема, Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 265, яка спростила процедуру зняття з реєстрації осіб, які не мають права власності на житло. Тепер власник житла може виписати такого мешканця без його згоди та попередження. Ці зміни були внесені з метою вдосконалення системи реєстрації населення та усунення низки неточностей у даних про місце проживання громадян. До прийняття цієї постанови виписати когось із житла без його відома було неможливим.

Щоб зняти людину з місця реєстрації без її згоди чи присутності, власнику житла має:

  • написати заяву у ЦНАП територіальної громади, в якій розташоване помешкання;
  • до заяви додати свій паспорт та ідентифікаційний код, а також документ про право власності на житло, з якого виписують мешканця;
  • сплатити за послугу адмінзбір (1,5% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Зняття з реєстрації здійснюється в день звернення.

Кого і коли виписати з житла неможливо

  • власника чи співвласника із житла без його згоди чи присутності;
  • одного із співласників житла без його згоди;
  • зі свого житла неповнолітню дитину без згоди її матері (батька).

Для того, щоб зняти з реєстрації дитину, якій ще не виповнилося 14 років, або особу, яку суд визнав обмежено дієздатною чи недієздатною, один з батьків або законний представник такої особи повинен подати відповідну заяву. Однак, для цього необхідна згода іншого з батьків або законного представника.

Не всі власники мають право виписати людину з житла: деталі

Зняти житло з реєстраційного обліку може виключно його власник. При цьому слід зазначити, що таке право має лише особа, яка безперервно володіє даним житлом з моменту його первісної реєстрації.

Виходить, що спадкоємець квартири, подавши відповідну заяву до ЦНАП, може отримати відмову, бо такі дії держаний орган може здійснити лише за наявності судового рішення про втрату особою права користування житлом.

Раніше ми писали, у Дніпрі в 30-ти школах працюють поліцейські: які їхні функції.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: