Site icon Наше Місто

Будапештський меморандум: як це було в 1994 році

12 січня 1994 року літак американського президента Білла Клінтона приземлився в аеропорту «Бориспіль». Це був перший візит лідера США після проголошення незалежності УРСР. На зустрічі президенти обговорили відмову України від ядерної зброї, пише «Наше місто».

На цей час на території нашої країни знаходиться третій за розміром ядерний арсенал у світі після США і росії. Америка так само, як і росія, бачить Україну без’ядерною державою. І тисне, щоб наша країна якомога скоріше позбулась арсеналу.

14 січня США, росія і Україна підписали Тристоронню угоду, за якою Україна погодилася передати ядерні боєголовки на демонтаж у Росію. Вже в листопаді Україна приєдналася  до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. А 5 грудня 1994 року між Україною, росією, Великою Британією та США було підписано  Будапештський меморандум, за яким держави-учасниці гарантують Україні безпеку та недоторканість кордонів за відмову від ядерної зброї.

У 2014 році росія порушить Меморандум і анексує український Крим, а у 2022 році почне повномасштабне вторгнення в Україну.

Білл Клінтон, 42-й Президент США  (1993-2001) сьогодні говорить: «Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх погодитися на відмову від ядерної зброї. Ніхто з них не вірить, що росія б пішла на це, якщо б Україна все ще мала свою зброю. Путін, коли отримав нагоду, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюсь жахливо, тому що Україна є важливою країною. Я вважаю, що те, що путін зробив – це не правильно. Тому і Європа, і США мають продовжувати підтримувати Україну».

Раніше ми писали, як це було у Дніпрі рік 1994: відкриття Театру “КВН ДГУ”.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version