Site icon Наше Місто

Хелловін в Україні 2024: дата святкування, традиції та заборони

Хелловін в Україні 2024: дата святкування, традиції та заборони

Хелловін, або Геловін, відзначають наприкінці жовтня вже багато століть поспіль. За повір’ям, саме в цей час пробуджується нечисть, яка намагається налякати людей. Хоча свято вважають страшним, воно також наповнене веселощами. Коли святкуватимуть Хелловін 2024 року в Україні та які є обмеження під час цього містичного дня, – розповість «Наше Місто».

Історія свята

Хелловін бере свої корені з традицій стародавніх кельтів, що мешкали на території сучасної Великої Британії та Ірландії. За легендою, в цей день світом починали керувати сили смерті, а ворота між світом живих і мертвих відкривалися, дозволяючи душам померлих проникати на землю. Щоб захиститися від зустрічі з духами, люди палили багаття та вдягали страшні костюми, щоб виглядати як “свої”.

Дата святкування у 2024 році

Щороку Хелловін припадає на ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Найбільше це свято святкують у країнах Західної Європи та Америки, а також у Японії, Південній Кореї та Австралії. В Україні Хелловін також стає популярнішим, хоча відзначають його менш масштабно, ніж на Заході. Деякі порівнюють це свято з українським передднем Різдва – Святвечором, коли також вдягаються у костюми, співають колядки та пригощаються.

Традиції та обмеження

Головним атрибутом свята є світильник Джека – гарбуз із вирізаними очима та ротом і свічкою всередині. Також існує традиція вдягати костюми відьом, вампірів або відомих персонажів і ходити по домівках, випрошуючи солодощі зі словами “Цукерки або смерть”. Але не варто забувати й про певні заборони:

І головне: якщо почуєте за спиною кроки, не обертайтеся, інакше можна втратити розум.

Чи варто святкувати Хелловін

Церква категорично не визнає Хелловін, вважаючи його грою з нечистою силою. Натомість психологи наголошують, що свято допомагає людям справлятися зі своїми страхами та встановлювати над ними контроль. Сміх і веселість, властиві сучасному Хелловіну, можуть бути своєрідною терапією.

Якщо ви побоюєтесь святкувати цей день, можна поставити світильник Джека біля дверей або одягнути щось навиворіт – це допоможе захиститися від нечисті.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли в Україні святкуватимуть День вчителя у 2024 році: дата та історія.

Читайте також: Дніпро в серці: за що городяни люблять своє місто (опитування).

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version