Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як війна змінила весільні традиції у Дніпрі: від пишних свят до камерних церемоній

Супрун Юлія

весільні традиції під час війни у Дніпрі

Незважаючи на загальну тенденцію до зменшення кількості шлюбів в Україні, Дніпропетровщина демонструє стійкість сімейних цінностей. За підсумками першого півріччя 2024 року наш регіон увійшов до трійки лідерів за кількістю укладених шлюбів, посівши почесне друге місце після Києва, пише “Наше місто”.

Весільні тенденції 2024: українці частіше розлучаються, рідше одружуються та укладають більше шлюбних контрактів. За перші півроку 2024-го українці зареєстрували понад 72 тисячі шлюбів, 10% з них уклали на Дніпропетровщині.

Весілля військових у Дніпрі
Весілля військових у Дніпрі. Колаж: НМ

Зустрілися у “Макдональдсі”

Щасливі Віталій та Дарина фотографуються біля РАЦСу на проспекті Лесі Українки у Дніпрі. Кілька хвилин тому вони стали чоловіком та дружиною. Гості із паперовими стаканчиками в руках вже святкують, а близькі не намилуються закоханою парою. 

весілля Віталія та Дарини у Дніпрі
Віталій та Дарина одружилися 28 вересня. Фото: НМ

Віталій та Дарина зустрічалися три роки. Вони познайомилися на роботі – обоє працювали у ресторані “Макдональдс”. Хлопець освідчився дівчині у її день народження, який співпадає зі святкуванням Нового року. Дарина прийняла обручку і відтепер у молодій родині 31 грудня – це потрійне свято.

Ми довго думали одружуватися зараз чи ще почекати, все ж триває війна. Але нас підтримали батьки і ми вирішили більше не зволікати. Документи подавали через “Дію”, місяць чекали. Святкуємо скромно, запросили лише рідних та найближчих друзів, – розповідає Дарина.

Попри всі виклики війни, життя триває, кохання перемагає і створюються нові родини. Однак весільні традиції та формати зазнали значних змін. 

Як змінився підхід до весілля

  • Камерні святкування: замість пишних весіль на сотні гостей, пари все частіше обирають камерні свята в колі найближчих родичів та друзів. 
  • Символічні церемонії: багато пар відмовляються від традиційних весільних обрядів на користь більш символічних церемоній, які відображають їхні особисті цінності та переконання.
  • Українські традиції: багато весіль проходять з використанням української символіки та елементів національного колориту. Все частіше наречені замість весільних суконь та костюмів одягають вишиванки, замовляють народні обряди. Звучить українська музика.
  • Слава Україні!: українське вітання та національне гасло  присутнє на кожному весіллі.
  • Вдячність військовим: на кожному весіллі є хтось у військовій формі і обов’язково  під час святкувань знаходять час, щоб їм подякувати за захист.
  • Хвилина мовчання: на багатьох весіллях віддають данину пам’яті загиблим захисникам України.
  • Онлайн-привітання: близькі чи друзі, які знаходяться за кордоном та не можуть приїхати на весілля, замовляють таку форму привітань. Під час святкування відбуваються зворушливі включення онлайн. 
  • Святкування до 22:00: через військовий час та комендантську годину о 21:30 ведучі починають фіналізувати свято.

Шлюб для Героя

Волонтерка Яна зі Слов’янська та військовий Алан одружилися у Дніпрі після трьох місяців знайомства. Алан захищає Україну на передовій, але не має українського громадянства. Через це жодний РАЦС не погоджувався розписати пару. Допомогли закоханим волонтери проєкту “Шлюб для Героя”, яким за тиждень вдалося вирішити  питання з офіційним оформленням шлюбу. 

весілля волонтерки та військового
Алан та Яна з Слав’янська одружилися у Дніпрі. Колаж: НМ

Також дівчата-волонтери допомогли мені з візажистом та зачіскою, привезли букет та торт, – розповідає молода дружина військового Яна.

Засновниця проекту “Шлюб для Героя” Світлана мешкає у Черкасах, втім разом з партнеркою вони організовують безкоштовні весілля для військових по всій Україні. 

Світлана та Олександра втілюють проєкт "Шлюб для Героя"
Світлана та Олександра втілюють проєкт “Шлюб для Героя”. Фото: instagram.com/marriageforhero

Таким чином ми хочемо віддячити людям, які нас захищають. За волонтерські кошти допомагаємо з зачіскою, візажем та букетом, а також надаємо весільний торт та фотографа. Зараз весілля всі скромні – в основному люди зробили розпис і немає ніякого святкування взагалі. Вони кажуть, що зараз не на часі, – розповідає Світлана. 

Які документи потрібні, щоб зареєструвати шлюб

  • Паспорт або паспортний документ та РНОКПП (Реєстраційний номер облікової картки платника податків).
  • Документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (за наявності).
  • Військово-облікові документи (за наявності).
  • Якщо нареченим або одному з них  відповідно до Сімейного кодексу України знижено шлюбний вік, то пред’являється рішення суду про надання права на шлюб.

Церемонія у торговому центрі

У Дніпрі урочисту церемонію укладання шлюбу можна провести не лише у підпорядкованих Мінюсту відділах державної реєстрації актів цивільного стану, але й у трьох відділах РАЦС, які розташовані у торгових центрах та підпорядковуються управлінню РАЦС Дніпровської міськради:

  • пр. Слобожанський, 31-Д, ТЦ «Наша Правда» (Відділ “Лівобережний”);
  • вул. Марії Кюрі, 5, ТРЦ Neo plaza (Відділ “Правобережний”);
  • вул. Нижньодніпровська, 17, ТРЦ «Караван» (Відділ “Лівобережний”).
Катерина Шоломіцька
Катерина Шоломіцька. Колаж: НМ

Ми працюємо за делегованими повноваженнями з травня 2022-го для того, щоб людям було зручно. В нас є три локації у торгових центрах, де можна провести урочисту церемонію. Ще є дві локації де також можна зареєструвати шлюб, але без урочистостей це “Прозорий офіс” та на вул. Воскресенська 9, каб. 103, де прийшли, розписалися та пішли. 

Також у Дніпрі можна оформити шлюб у скорочені строки  відповідно до пілотного проєкту “Шлюб за добу”, подати заявку можна через організатора яким є Комунальне підприємство «Дніпровське міське бюро технічної інвентаризації» Дніпровської міської ради”, яке розташовато за адресою “вул. Воскресенська, 9 , – розповідає Катерина Шоломіцька, начальник відділу реєстрації актів цивільного стану “Центральний” управління РАЦС департаменту адмінпослуг та дозвільних процедур Дніпровської міськради.

За її даними, цього року через відділи РАЦС у торгових центрах Дніпра зареєстровано 271 шлюб і це на сотню більше, ніж за цей період минулого року. Одружуватися приходять різні пари: і молоді люди, і військові, і літні. Всі послуги по укладанню шлюбу – за бажанням пари.

Не всі ще звикли, що зареєструвати шлюб можна не лише у РАЦСах, які є територіальними підрозділами Міністерства юстиці а й у міській раді м. Дніпра.  Відповідно до Сімейного кодексу України шлюб реєструється після спливу одного місяця після подачі заяви. В деяких випадках цей термін може бути скорочений, наприклад вагітність наречної або хтось з наречених військовий, – пояснює Катерина Шоломіцька.

Коровай, рушник та родина

У цьому році у Дніпрі весіль стало більше, тому що люди почали цінувати життя і відчувають бажання жити тут і зараз, впевнена ведуча весільних церемоній Юлія Бондаренко. За останні півтора року вона бачила різні весільні ситуації. На все життя запам’ятала перше весілля, яке провела під час війни. Наречений та його батько були військовими. Свято відбулося у патріотичних тонах під українськими прапорами. Також на пам’яті весілля, на якому наречений-військовий та його кохана побачилися лише втретє. Це було знайомство онлайн, тривала переписка та тільки два побачення. А нещодавно весілля довелося скасували через те, що нареченого-військового не відпустили зі служби.  

Ведуча-конферансьє Юлія Бондаренко
Ведуча-конферансьє Юлія Бондаренко. Колаж: НМ

Зараз майже на всіх весіллях мені, як ведучій, доводиться налаштовувати людей на атмосферу свята, щоб люди на деякий час забули про війну та віддали данину створенню нової української сім’ї. Я намагаюся зробити так, щоб люди отримали ендорфіни, які нададуть їм сил жити, захищати країну, донатити, але це все буде вже після весілля, яке відбувається тут і зараз, – каже ведуча.

За її словами, у тренді весільних святкувань – українські традиції та сімейні цінності. Повернулися зустрічі молодих з короваєм, сватання на рушники, часто дрес-кодом весілля стає вишиванка. 

До війни були більш європейські традиції. Молоді вже не хотіли, щоб був коровай, а зараз його всі замовляють. Молоді навіть просять батьків відшукати рушник, на який вони ставали на своєму весіллі, щоб продовжити традицію. Весілля стало більш родинним святом, – розповідає Юлія Бондаренко.

Весілля у вишиванках у Дніпрі
Весілля у вишиванках. Фото: з архиву Юлії Бондаренко

Не таке, як у всіх

Весілля дніпрян Катерини та Алі геть відрізнялося від будь-якого аналогічного свята, починаючи, з того, що він освідчився їй на Говерлі, а вона сама зробила пропозицію коханому та піднесла йому обручку. Також руйнує стереотипи те, що Катерина – фотограф, а Алі – модель. Вони познайомилися у потязі Київ – Дніпро і одразу закохалися один в одного. 

Катерина та Алі, весілля у рожевих тонах
Катерина та Алі. Колаж: НМ

Стиль майбутнього весілля Алі побачив уві сні, з’явившися собі з рожевою бородою. 

Весілля у рожевих тонах було позбавлене традиційних обрядів. Вони набили один одному тату, до алтаря приїхали на мотоциклі, стрибали в басейн та заборонили гостям кричати “Гірко!”. Погодилися лише на модний тренд – гендер паті, адже на те була причина.

весілля у рожевих тонах у Дніпрі
весілля у рожевих тонах у Дніпрі
Весілля у рожевих тонах. Колаж: НМ

Скільки коштує весілля під час війни

Формально в Україні можна укласти шлюб лише за 85 копійок. Ця сума відповідає державному миту за реєстрацію шлюбу, яке не змінювалося з 1993 року (0,05 від неоподаткованого мінімуму доходів громадян). Це вартість державної послуги з реєстрації шлюбу без урочистостей. Втім, ми не знайшли людей, яким вдалося одружитися за 85 копійок.  Незважаючи на символічне державне мито, загальна вартість весілля затягне на тисячі.

Мінімальні ціни на весільні послуги у Дніпрі

  • Урочиста реєстрація шлюбу  – від 950 грн.
  • Шлюб за добу – від 4300 грн.
  • Ведуча-конферансьє – від 1000 грн на годину
  • Діджей – від 2000 грн плюс аренда апаратури за вечір.
  • Фотограф – від 1500 грн на годину.
  • Ресторан – від 1500 грн з людини.
  • Декор квітами – від 5000 грн.

Звичайно, рішення про проведення весілля під час війни є суто індивідуальним і залежить від багатьох факторів. Кожна пара сама вирішує, чи готова вона до такого кроку. Однак, важливо розуміти, що весілля в цей період має особливе значення і може стати справжнім святом життя і любові.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі одружилися молодята поважного віку.

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: