Skip to content

Він бачив зірок арени: що приховують стіни старого цирку у Дніпрі

Супрун Юлія

історія старого цирку Дніпра

У Дніпрі перетворюється на руїни будівля старого цирку, яка розташована навпроти ринку Озерка, між вулицею Степана Бандери ти парком Глоби. Колись ця арена під куполом вважалася гордістю міста та збирала кращих циркових артистів. Це був перший стаціонарний цирк Дніпра, згадує  “Наше місто”.

Дніпропетровський цирк урочисто відкрили 23 червня 1960 року. У примішенні не було опалення, тому циркові програми тут показували лише у теплу пору року. А взимку у стінах цирку гостював звіринець. 

Так колишній цирк у Дніпрі виглядає зараз
Так колишній цирк виглядає зараз. Фото: Володимир Федорищев
На арену старого цирку у Дніпрі виходили легендарні артисти
На арену старого цирку виходили легендарні артисти. Фото: ФБ-группа “Ностальгія по Дніпру”

На розі Комсомольської (зараз Старокозацька – ред.) паркан був не дуже високий і ми спокійно перелазили через нього, а потім відсиджувалися в туалеті, а коли починалася вистава сідали на порожні місця…Це десь 1964-67 роки, – згадує користувач соцмережі Greg Gregtsvik.

Спроектував будівлю так званого старого цирку київський архітектор Жуков. Навколо арени була велика глядацька зала, що могла вмістити до двох тисяч людей. ЇЇ обладнали відкидними театральними кріслами, а металевий купол цирку вкрили кількома шарами дерев’яних щитів, просочених спеціальним розчином. Через це він влітку не розжарювався від сонця. Це було потрібно для того, щоб створити комфорт для повітряних гімнастів. Старі фото нагадують, як цирк виглядав у минулому столітті. 

Найкращі циркові артисти були тут! Такі були масштаби, такі артисти уславлені й легендарні, що новий цирк – ніщо, порівняно зі старим. А оркестр цирку був завжди найкращим у країні, навіть кращим, ніж у столичних містах, – пише у соцмережі Аркадій Скляревський.

Цирк був дуже популярним серед містян. Фото: ФБ-група “Ностальгія по Дніпру”

Моя матуся дуже любила цирк і не пропускала жодної циркової вистави. Ну і, природно, водила мене. Влітку – цирк, взимку – звіринець. Не дивлячись на жахливий запах, але звіринець мені подобався більше, – згадує у соцмережі Світлана Маякова.

Через майже 65 років після відкриття будівля старого цирку перебуває у занедбаному стані і вже не віриться, що тут колись виступали найвідоміші циркові артисти. 

Колишній цирк у Дніпрі зараз у занедбаному стані
Колишній цирк у Дніпрі зараз у занедбаному стані
Колишній цирк у Дніпрі зараз у занедбаному стані. Фото: Володимир Федорищев

Нагадаємо, раніше ми писали, як півстоліття тому гральні автомати підкорили Дніпро.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: