Site icon Наше Місто

Наймолодший чемпіон Європи: як тренується та перемагає 7-річний шахіст з Дніпра

Наймолодший чемпіон Європи: як тренується та перемагає 7-річний шахіст з Дніпра - Наше Місто

Юний шахіст із Дніпра, Мирон Нетребка, став золотим призером Чемпіонату Європи. Молодому таланту всього 7 років, а він вже впевнено може обіграти старших колег. Хлопцю важко знайти вільну хвилину. Постійні тренування, змагання – і все це у такому молодому віці! Про Мирона в житті й за шаховою дошкою розповідають мама і тренер.

«Мирон грав кожну партію з бажанням перемогти й в результаті грав дуже ризиковано. Проте йому вдалось виграти 7 партій із 9, що принесло йому звання Чемпіона Європи до 8 років. В турнірі брали участь юнаки з різних країн, у Мирона були суперники з Польщі, Вірменії, Румунії, Болгарії, Чехії. Бої були дуже запеклими! Характер, воля та домашня підготовка привели до перемоги», – розповідає про участь в Чемпіонаті Європи тренер золотого призера Геннадій Гутман.

Вперше хлопець виявив зацікавлення до шахів у 4 роки. Різні фігури, розмітка на дошці – це викликало у нього зацікавлення та бажання дізнатися про гру все. Але вдома важко розвивати професійні навички. Тому батьки вирішили піти за прагненнями хлопця. Мирон почав займатися із професійним тренером, брати участь у різних турнірах. Плідна праця дала свої плоди. Ще зовсім малий, він не байдикував, а старанно запам’ятовував стратегії.

Спогадами про початок кар’єри хлопця ділиться його мама Катерина: «Скажу чесно, ми не планували розвиток сина в цьому напрямку. Знайомство Мирона з шахами відбулося вдома. Ми, як батьки, й гадки не мали, що вже через рік шахи стануть для нього такою важливою частиною життя».

Дебютував хлопець у 5 років на обласному чемпіонаті, де посів почесне 3 місце. Успіх не затьмарив його. Як розповідають мама і тренер, класний результат вмотивував Мирона рухатися далі. Через довгі та напруженні години тренування, коли нерви на межі, він знову і знову подумки повертався до заповітної мети – посісти перше місце. Чемпіонат Європи став для Мирона новою школою досвіду. Його суперниками були старші гравці. Напруженні двобої відбувалися із представниками різних країн. Але переможцем став Мирон, бо саме він здобув першість у більшості партій. Мрія збулася, але як це вдалося зовсім юному гравцеві?

Тренування. Ось і весь секрет. «Заняття проходять 4-5 разів на тиждень, я використовую різноманітні шахові методики, а також багаторічний досвід роботи з учнями. Виховання чемпіона – не магія, а довгий процес. Головне не халтурити, а працювати на повну котушку!» – розповідає про особливості тренувань Мирона його тренер і додає: «А ось певний стиль, котрий, як багатьом здається, має вирішальне значення, властивий більш досвідченим шахістам. Він формується з роками. З досягненням високих звань починають проявляються обриси почерку шахіста».

Наполегливість хлопця помічають і його батьки. Саме вони мотивують хлопця продовжувати вдосконалювати свої навички. Мирон уважно спостерігає за своїм тренером та намагається бути таким, як і він. Іноді це дається не просто. За словами Катерини, на розвиток сина іде багато моральних і матеріальних сил. Але втома зникає коли очі хлопця горять та вимагають нових турнірів і тренувань.

У майбутнє мама і тренер Мирона дивляться із великою надією. За словами Геннадія Гутмана, хлопця чекають нові перемоги, за умови відданості улюбленій справі.

«В сучасних реаліях важливі не тільки працьовитість чи талант, а також посидючість, пам’ять та велике бажання перемагати», – каже шахіст.

Але для нових звершень потрібно запастися й багажем терпіння. Батьки хлопця бачать його майбутнє в Україні. Попри важкий час, вони готові підтримувати сина та разом із ним переживати всі моменти його життя.

Олександр Гладуш

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version