Site icon Наше Місто

Відмова від ядерної зброї, дострокові вибори президента та перше олімпійське золото: як це було у Дніпрі

Відмова від ядерної зброї, дострокові вибори президента та перше олімпійське золото: як це було у Дніпрі

«Наше місто» продовжує проєкт «Як це було. Дніпро». Цей випуск присвячений 1994 року. Україна відмовилась від ядерної зброї, у країні дострокові парламентські та президентські вибори, Леонід Кучма змінює Леоніда Кравчука на посаді Президента. Перше олімпійське золото завоювала дніпропетровська спортсменка, у місті закривається знаменитий Будинок книги, жінки масово захоплюються аеробікою та одягаються в лосини.

Тож, опиняємось у минулому.

Взимку 1994 року відбувається знакова для України подія. 16-річна Оксана Баюл, українська фігуристка, стає чемпіонкою на Зимових Олімпійських іграх в норвезькому Ліллехаммері. Її перемога – історична, вона принесла незалежній Україні перше олімпійське золото. У Дніпропетровську радіють особливо, адже Оксана Баюл – наша землячка. Саме тут вона, у 4-річному віці, почала займатися фігурним катанням. У 13 років дівчина залишилася сиротою, спортивні тренування майже врятували її від відчаю.

«Я вставала кожного ранку о 5-й годині, поки була бабуся, вона мене супроводжувала. Потім я сама бігла на автобусну зупинку на вул. Героїв Сталінграду, потім повз Славутич і через балку до Метеору. Це вже було тренування. Я завжди любила те, що я робила. Це не була просто робота. Мені завжди подобалося бути на Метеорі, це була моя друга родина, люди, з якими я виросла. Мої тренери – Антоніна Пашковська та Станіслав Коритек. Я розпочала в 4 роки, досить рано. Я присвятила своє життя цьому. Але я отримала морозиво наприкінці. Як кажуть американці, з вишенькою зверху», – згадує Оксана Баюл, олімпійська чемпіонка з фігурного катання 1994 року.

Перемога Оксани Баюл на Олімпіаді-94 була драматичною. У короткій програмі вона посіла друге місце, поступившись американці Ненсі Керріган. У довільній програмі Баюл виступила з ще більшою віддачею.

«Я реально втомилася до цього моменту. Напередодні я стикнулася з німецькою фігуристкою та травмувалася. І всередині цієї довільної програми я мала виконати комбінований стрибок, але я вирішила його відмінити, рахуючи, що вже й так достатньо зробила. Але всі мої тренери з-за огорожі кричали, щоб я зробила цей стрибок. І я зробила наприкінці, підняла руки і закінчила на цьому», – каже спортсменка.

Після довгих вагань судді віддали перевагу Баюл, хоча різниця в балах з найближчою суперницею була мінімальною.

Доволі драматичними були й інші події, що відбувалися в країні навесні та влітку.

Ще у 1993 році в Україні ухвалили рішення про приватизацію державного майна. Швидко передати його у приватні руки було вирішено за сертифікатами, так званими «ваучерами». Указ про введення майнових сертифікатів в обіг Президент Леонід Кравчук підписує 21 квітня 1994 року. За ним володарі сертифікатів отримали право на долю у державному майні. Як цей механізм працюватиме на практиці, звідки буде прибуток і чи буде він взагалі, людям так чітко і не пояснюють. Масове отримання ваучерів через установи Ощадбанку розпочнеться трохи пізніше.

А зараз в країні складна економічна ситуація – гіперінфляція, падіння виробництва, зростання безробіття та зниження рівня життя. Все це викликає невдоволення серед населення. Загострюються і конфлікти між гілками центральної влади.

Ще у 93-му опозиція почала активно вимагати відставки Леоніда Кравчука через його неспроможність керувати країною в умовах економічної кризи. У 94-му виборці отримають можливість змінити владу.

Детальніше про дострокові парламентські вибори, обрання міського голови Дніпропетровська, місцевих бізнесменів та підприємців – дивіться у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали про велику приватизація 90-х: як це було у Дніпрі.

Читайте також: Фінансовий крах, масова приватизація та сектанти: як це було в 1993 році у Дніпрі.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version