Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Фізкультура, обіди та творчість: як терцентр Дніпра підтримує людей поважного віку

Як терцентр Дніпра підтримує людей поважного віку

Регулярні фізичні вправи, збалансоване харчування та активне соціальне життя – запорука довголіття та хорошого самопочуття. Саме ці принципи лежать в основі програм, які реалізуються в дніпровських територіальних центрах соціального обслуговування. Журналісти “Наше місто” завітали до одного з відділень територіального центру та поспілкувались з його відвідувачами.

Відвідувачі терцентру приймають кисневі коктейлі

На мальовничій галявині лунає ритмічна музика. Люди золотого віку виконують вправи під керівництвом тренерки. За словами відвідувачів центру, регулярні заняття фізкультурою, тренування на тренажерах та різноманітні фізичні активності допомагають покращити рухові функції, зміцнити здоров’я та підняти настрій.

Галині Олександрівні 84 роки. Жінка перенесла інсульт і тепер щодня приходить на зарядку, щоб покращити рухові функції. 

Галина Олександрівна Портретна – відвідувачка терцентру.

-У наш терцентр приходять і терапевти, і невропатологи, один з них сказав мені, що потрібно багато рухатися, – розповіла Галина Олександрівна Портретна – відвідувачка терцентру.Але я тут відвідую не лише фізичні активності, а й співаю у гурті, ми беремо участь і різних творчих заходах. Тут я знайшла подруг, ми ходимо разом гуляти до парку, разом святкуємо дні народження, державні свята. Тут дуже добре, гарний колектив, чуйні співробітники. Після відвідування терцентру я добре почуваюся! Мій стан здоров’я покращився. 

Відвідувачі терцентру отримують збалансоване харчування

Понад 5 тисяч дніпрян щодня відвідують відділення денного догляду, де, крім спілкування, отримують збалансоване харчування. Водночас, соціальні працівники доставляють обіди додому тим, хто потребує допомоги вдома. Петру Петровичу 73 роки, ми застали його якраз під час обіду.  

Петро Петрович – відвідувач терцентру

-Я вже 5 років відвідую терцентр, ходжу на заняття з фізкультури, тренуюся на тренажерах, – розповів Петро Петрович Храновський  – відвідувач терцентру. – Я залюбки ходжу на концерти, які тут проводяться. А також для нас організували гарячі обіди. Мені тут дуже подобається, бо нас люблять. Працівники центру нам завжди покращують настрій. Ми відчуваємо особливу увагу і турботу з їхнього боку. 

Творче заняття

Крім того, в центрах організовуються різноманітні творчі заняття та майстер-класи, які сприяють розвитку дрібної моторики та когнітивних функцій. Пані Світлана працювала на підприємстві до 70-річного віку. А після звільнення прийшла до терцентру, щоб урізноманітнити своє дозвілля

Світлана Тен – відвідувачка терцентру

-Я люблю всіх, хто мене оточує, тут чудове керівництво і всі співробітники, – каже Світлана Тен – відвідувачка терцентру. – Тому ми приходимо сюди з великим задоволенням. Я залюбки співаю. Зараз ми вчимося танцювати, впевнена, що все вийде. Ми займаємося також рукоділлям, вишиваємо бісером, робимо декупаж, гарні квіти. Любимо зарядку, без неї не уявляємо свій день.   

Загалом, понад 11 тисяч дніпрян похилого віку та людей з інвалідністю щодня отримують необхідну допомогу в територіальному центрі. Тут вони можуть розраховувати на візити соціальних працівників додому, денне перебування з різноманітними програмами реабілітації та дозвілля, а також отримувати безкоштовну допомогу з одягом, харчуванням та іншими побутовими потребами.

Ольга Мешко – директор КУ “Дніпровський міський територіальний центр соціального обслуговування і надання соціальних послуг” ДМР.

-У Дніпрі працює 14 відділень територіального центру, вони є у кожному районі міста, – сказала Ольга Федорівна Мешко – директор КУ “Дніпровський міський територіальний центр соціального обслуговування і надання соціальних послуг” ДМР. – До нас звертаються переважно люди похилого віку та люди з інвалідністю. На сьогоднішній день близько 6 тисяч осіб обслуговуються соціальними робітниками вдома. Ми надаємо нашим відвідувачам всебічну підтримку, щоб люди розуміли, що вони не самі. І такий системний підхід дає результати. 

Поробки відвідувачів терцентру

Окрім цікавого дозвілля, відвідувачі терцентру ведуть активну волонтерську діяльність. В рамках руху “Бабусі для ЗСУ” вони надають посильну допомогу нашим захисникам. Плетуть килимки, в’яжуть шкарпетки та рукавички, шиють білизну.  

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: У Дніпрі розпочався новий етап реконструкції Калинівського масиву.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: