Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Обмеження на карткові перекази понад 150 тисяч гривень: кого вони не торкнуться

Кого не торкнуться обмеження на карткові перекази 2024 - Наше Місто

З 1 жовтня 2024 року в Україні набирають чинності нові обмеження на карткові перекази між фізичними особами. Національний банк України (НБУ) встановлює ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів з картки на картку. Це рішення є тимчасовим і діятиме протягом 6 місяців. 

В НБУ пояснили, що обмеження діятиме лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку. 

Ліміт на перекази не стосуватиметься:

  • рахунків волонтерів, які ідентифіковані банками як волонтери (ознаки приналежності до волонтерської діяльності можна подивитися за цим посиланням); 
  • українців, чиї щомісячні доходи з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Обмеження не діятиме, якщо плануєте «перекидати» кошти між власними рахунками, відкритими в одному банку, та щодо переказів компаній. Операції за банківськими реквізитами також не обмежуються.

В Нацбанку заявили, що обмеження не вплинуть на звичайні розрахунки українців.

«За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність», – йдеться в офіційній заяві регулятора.

Таким чином банківський регулятор намагається побороти незаконну схему, коли українці «здають в оренду» свої рахунки тим, хто відмиває через них нелегальні доходи або уникає сплати податків. Ця схема отримала назву «дропів», або ж «мулів».

Навіщо потрібні обмеження

В Нацбанку зізнаються, що масштаби проблеми використання «дропів» складно оцінити через імітацію звичайної поведінки власника картки. Проте загалом йдеться про десятки тисяч “сплячих” та вже активних рахунків.

«За даними кількох найбільших банків у 2024 році вже було розірвано ділові відносини з-понад 80 тисячами клієнтами на підставі участі в схемах дропів», – заявили в НБУ.

За останній час тенденція використання рахунків українців як «транзитних» лише зростає, а через неї бюджет втрачає надходження. Аналіз НБУ свідчить, що через картки «дропів» може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Голова НБУ Андрій Пишний попереджує українців, що “здавати в оренду” свої рахунки небезпечно. Фото – НБУ

«Ви віддаєте свою картку в оренду злочинцям, наркодилерам, тим, хто забезпечує роботу незаконних казино. І за вашою карткою далі відбуваються розрахунки – на неї зараховують, з неї відраховують. Але ви, насправді, навіть не маєте до того жодного відношення. По суті, ви віддали в безроздільне володіння тим, хто здійснює незаконну діяльність, ваші персональні трансакційні дані», – пояснював необхідність запровадження обмежень голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, проблема «дропів» створює не лише небезпеку для державного бюджету, але і небезпеку для українців. Вони стають співучасниками злочинів та несуть відповідальність за все, що з їх рахунками зробили шахраї.

Що буде через 6 місяців обмеження

За цей час Верховна Рада має ухвалити законопроєкт № 11043, який має збільшити суми штрафів до порушників платіжного законодавства та забезпечить умови для оперативного обміну даними з Кіберполіцією. Це має дозволити притягнути до відповідальності організаторів та українців, які здавали картки «в оренду».

Крім цього:

  • створять реєстр власників рахунків, які використовували у шахрайських схемах;
  • внесуть зміни до платіжного законодавства, які розширять повноваження НБУ для застосування заходів впливу на тих, хто не бореться з «дропами»;
  • посилять вимоги до банків та небанківських установ щодо створення індикаторів, правил та моделі виявлення нетипової поведінки клієнтів.

Якщо все це вдасться зробити за 6 місяців та зміни дадуть результат, то в НБУ обіцяють зняти обмеження на перекази. 

Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: