Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Кінотеатр у Палаці студентів: історія кінозалу в найстарішій будівлі Дніпра

Кінотеатр у Палаці студентів: історія кінозалу в найстарішій будівлі Дніпра

Сьогодні у Дніпрі кінотеатри переважно розташовані в торгових центрах, і майже не залишилося спеціалізованих будівель для показу фільмів. Колись все було інакше: кінотеатри здебільшого знаходилися в окремих будівлях або палацах культури. Один із таких кінозалів працював у парку Шевченка, – пише «Наше Місто».

Палац студентів ДНУ – перша кам’яна будівля міста. Зведений у 1789 році, він вважається найстарішою будівлею у Дніпрі. У палаці практично ніхто не жив роками. 

Після Другої світової війни відновлювати будинок у його первісному вигляді не стали. Натомість надбудували другий поверх, колони, портики та прибудували парадні сходи, обладнали лоджії. Завдяки надбудові другого поверху вдалося збільшити загальну площу приміщення та отримати додаткові зали та кімнати. У палаці з’явилася концертна зала на 600 місць, лекторій, кінотеатр, кафе.

Кінотеатр був невеликим. Подивитися сеанс могли трохи більше 100 глядачів. Вхід у кінотеатр був з боку торця будівлі, між парадними сходами. Кінотеатр мав велику популярність серед студентів та містян.

Пропрацював кілька десятиліть, але був закритий. Згодом із торця будівлі зникла і вивіска.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі виглядала набережна без ресторанів та продавців.

Читайте також: Як у 1993 році відбувалася зміна церковної влади у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: