Site icon Наше Місто

“Зимова” субсидія 2024-2025 в Україні: хто у Дніпрі зможе зекономити на оплаті комуналки

За даними Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області у серпні 2024 року субсидії та пільги виплачували 107 тисячам 419 отримувачам. Загалом на ці виплати витратили 86,6 млн грн, з яких 21,2 млн грн пішли на виплату субсидій.

Всі, хто отримував «літню» субсидію, зможуть розраховувати на допомогу від держави й взимку, коли настане час для оплати опалення. Перехід на ці виплати відбудеться автоматично у разі, якщо не змінився матеріальний стан родини. Журналіст «Нашого міста» розбирався, як зараз отримати допомогу від держави.

Як отримати гроші на оплату опалення

З 1 жовтня Пенсійний фонд перерахує житлові субсидії на опалювальний сезон 2024-2025 років. Для більшості громадян це відбудеться в автоматичному режимі. 

Нагадаємо, що допомога від держави на оплату комірного призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону (до кінця квітня) і розраховується за таким принципом:

Хто має право на фінансову допомогу

Ви можете розраховувати на виплати: 

«Платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан родини та норми споживання. Адже за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, родина сплачуватиме за власний кошт», – про це повідомляло Мінсоцполітики у червні цього року. 

При призначенні виплат будуть враховувати всіх членів родини, але у заяві варто зазначити, хто фактично проживає у квартирі чи будинку.

«Якщо прописано троє людей, але дружина з дитиною виїхали за кордон і перебувають там понад 60 днів, житлова субсидія призначається з розрахунку на одного члена домогосподарства, тобто на чоловіка», – пояснили у міністерстві соцполітики.

Як розраховується розмір субсидії

Розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу.

Щоб визначити обов’язковий платіж, треба середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов’язковий відсоток платежу. Обов’язковий відсоток платежу обчислюється за формулою:

Куди звернутись для оформлення субсидії

Наразі отримати допомогу від держави можна, не збираючи купу паперів. Для цього потрібно подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд на підставі інформації з реєстрів.

Подати спрощене звернення для призначення субсидії можна:

Для такого швидкого оформлення знадобиться електронний підпис, який можна зробити за цією інструкцією. 

Якщо у вас є особливі обставини, які мають враховуватися при наданні субсидії, то варто зібрати всі документи: заяву, декларацію та підтвердні документи, й особисто з ними прийти до:

Нагадаємо, що отримати житлову субсидію можуть ті, хто має борги по комуналці, але уклав угоду про реструктуризацію. Також, всі, хто отримував «літні» виплати, можуть розраховувати на нову допомогу автоматично, якщо не прострочив оплату комуналки.

 Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Питання/відповідь, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version