Site icon Наше Місто

У Дніпрі через хворих лисиць зросла захворюваність на сказ: як боротися із смертельним вірусом

Захворюваність на сказ на Дніпропетровщині зростає: як боротися з найнебезпечнішим вірусом - Наше Місто

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти сказу. Він проводиться щорічно і приурочений до дня смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від смертельної вірусної хвороби. На жаль, у 2024-му кількість випадків захворювання на сказ на Дніпропетровщині значно побільшало. Як боротися з найнебезпечнішим вірусом розповість «Наше місто».

Здичавіла кішка вкусила ветеринара

Найчастіше смертельно небезпечне захворювання передається під час укусів диких тварин. Від такої неприємності, на жаль, ніхто не застрахований. Одного разу здичавіла кішка напала на відому дніпровську ветеринарну лікарку, яка врятувала сотні чотирилапих вихованців.

Фото з архиву лікарки

– На практиці зі скаженими тваринами до мене не приходили, – розповідає Ксенія Брагінська, ветеринарна лікарка амбулаторії «Смарт Вет». – Але часто приходять містяни, яких покусали кішки або собаки. Напевно, вважають, що вакцинацію від сказу людям роблять ветеринари. Мені самій доводилося проходити таку процедуру після того, як влітку 2023-го мене вкусила кішка. Що це за кішка, невідомо. Увечері пішла виносити сміття, і тут вона на мене напала. Навіть не побачила, що за тварина.  Щось промайнуло перед очима – якась коричнево-сіра пляма. Не розуміла, що відбувається, просто відчула різкий біль у ногах. Якось відбилася. Рани сильно кровоточили. Поверталася додому – весь під’їзд був у крові.

Про всяк випадок Ксенія звернулася до лікарів. Хіба мало що.

  – Одразу зателефонувала у «швидку», – продовжує ветлікарка. – Мене направили в найближчу лікарню. Там мені спочатку вкололи сироватку, щоб підвищити кількість антитіл у крові, а через деякий час зробили вакцину: п’ять уколів у плече. Перенесла нормально, хоча певні нюанси були. Вакцинація була безплатною.

Ветеринарна лікарка наголосила, що якщо є сумнів у здоров’ї тварини, яка вкусила, потрібно вакцинуватися.

– Якщо людину вкусила собака або кішка, яких вона не може спостерігати протягом десяти днів, потрібно отримати дозу антирабічної вакцини, – резюмує Ксенія Брагінська. – Це не страшно!

Підхопити вірус можна, доторкнувшись до дверної ручки

Фахівці стверджують, що має значення куди саме вас вкусила собака чи кішка. Чим вище місце укусу до голови – тим небезпечніше. Іноді інкубаційний період захворювання може бути дуже коротким: лише кілька годин. Але підхопити найнебезпечніший вірус можливо навіть, доторкнувшись до дверної ручки. Нічого дивного! Заразитися сказом від інфікованої тварини ймовірно не тільки після укусу, а й отримавши подряпину або за допомогою зараженої слини.

Фото з архиву фахівця

– Необов’язково, щоб був укус, – пояснює Володимир Зажарський, завідувач кафедри інфекційних хвороб тварин Дніпровського аграрно-економічного університету. – Збудник сказу міститься в слині хворої тварини. Якщо вона, приміром, оближе ручку дверей, а людина візьметься за неї, то через мікротравми вірус може потрапити в організм.

Вважається, що переносниками сказу можуть бути собаки, вовки, кішки, лисиці, гризуни, кажани, куниці, навіть їжаки. Може переносити сказ велика рогата худоба або, наприклад, шакали, яких на Дніпропетровщині стає дедалі більше. Але найчастіше вірус передається собаками.

Вчаться майбутні ветеринари, фото Володимира Зажарського

– Вважається, що понад 90 відсотків загибелі людей від сказу відбувається внаслідок зараження від собак, – зазначає Володимир Зажарський. – При цьому найчастіше собаки кусають дітей і підлітків до 14-15 років. Ясна річ, діти наївні й довірливі. Тому дуже важливо проводити вакцинацію тварин – як домашніх, так і диких. На заняттях із фото та відеоматеріалів ми вчимо студентів розпізнавати симптоми найнебезпечнішого захворювання. Це витрішкуватість, водобоязнь, іноді відсутність голосу. Часто скажені тварини поводяться вкрай агресивно, але іноді, наприклад, у кішок, сказ протікає в тихій (паралітичній) формі.

Тоді тварина ховається у важкодоступних місцях, але при спробі дістати її, все одно нападає на господаря. Подібні симптоми мають насторожити і власників домашніх улюбленців.

Хворих тварин в області побільшало

Кількість випадків сказу тварин, на жаль, зростає. З початку року на Дніпропетровщині їх зафіксовано понад 70, найбільше в Новомосковському районі. Нещодавно в Томаківці, що на Нікопольщині, сказ виявили у лисиці, у зв’язку з чим у селищі було оголошено карантин.

Зафіксовано зростання найнебезпечнішої вірусної інфекції і в обласному центрі.

Фото з архиву фахівця

– Від початку року в Дніпрі зареєстровано 8 випадків сказу, – констатує Аревік Акопян, завідувачка відділу протиепізоотичних і лікувально-профілактичних робіт Дніпровської міської державної лікарні ветеринарної медицини. – 7 випадків зафіксовано в Самарському районі, – один – у Новокодацькому. У шести випадках це лисиці, у двох – собаки, які контактували з лисицями. У 2023-му мали місця лише два таких випадки, у Самарському районі. Динаміка захворювання залежить від сезонності: з настанням холодів кількість лисиць у місті збільшується. У чому причина? Це неконтрольована популяція рудих хижачок у Дніпрі. У місті 10 балок, у яких вони живуть і розмножуються.

  Через війну і заборону полювання диких тварин загалом в Україні набагато побільшало. За даними Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь, за роки великої війни чисельність деяких видів тварин зросла до критичних показників. Зокрема, популяція лисиці звичайної збільшилася на 416%, вовка – на 50%, а шакала – на 439%. При цьому екологічно допустима щільність лисиці зараз у 6-8 разів перевищує встановлені норми.

Зоологи вважають, що «підчистити» надмірно велику лисячу популяцію могли б вовки. Але їх традиційно відносять до «шкідливих» видів і тому знищують.

Фото автора

– Резервуар вірусу – мишоподібні гризуни, – зазначає Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орільський». – Це тому, що гризуни розмножуються зі шаленою активністю. За рік у миші чотири виводки. У кожному по вісім мишенят. Навіть інфікований гризун встигне дати потомство. Як відбувається зараження? Лисиці інтенсивно полюють на мишей. Деякі гризуни кусають хижачок за губу і передають вірус. Кількість лисиць зашкально висока. На жаль, в Україні відсутній незалежний облік вовка. У Європі вовк має вищу щільність, ніж у нас, але його там охороняють. А в нас вибивають. Якби в Самарському лісі з’явилася б хоча б пара вовків, вони б вирізали 90 відсотків лисиць у цій місцевості.

Єдиний ефективний спосіб профілактики захворювання – вакцинація

Підтверджених випадків захворювання на сказ людей в Україні останніми роками не було. Але кількість інфікованих тварин зростає. Як не допустити зараження людей? Єдиний ефективний спосіб профілактики захворювання – вакцинація.

– Захворювання можна попередити 100-відсотковою вакцинацією домашніх тварин, регулюванням популяції лисиць у місті, – резюмує Аревік Акопян, завідувачка відділу протиепізоотичних і лікувально-профілактичних робіт Дніпровської лікарні ветмедицини.

Вакцинацією диких тварин займаються бригади Держпродспоживслужби та обласної державної лікарні ветеринарної медицини, єгерські підрозділи, які в лісах розкладають вакцини – невеликі брикети із запахом м’ясо-кісткового борошна.

Вакцинацією домашніх тварин займаються власники своїх улюбленців.

У Дніпрі вакцинація доступна з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 16:30, крім обідньої перерви з 12:00 до 12:30, у семи державних клініках:

Вакцинацію можна починати з тримісячного віку тварини. Щеплення необхідне всім тваринам, навіть, якщо вони не виходять на вулицю або не контактують із дикою природою.

Вакцинувати своїх улюбленців можливо і в приватних клініках.

– Багато дніпрян вважають за краще вакцинувати домашніх тварин у приватних клініках, де є можливість самостійно вибрати вакцину, – розповідає ветеринарна лікарка Ксенія Брагінська. – Це важливо, оскільки кожна тварина реагує на неї індивідуально. Вартість вакцинації в різних клініках у середньому – 150 – 400 гривень. Що стосується вакцин, то найкращими, на мій погляд, є американські та французькі. Порекомендую – дефенсер, рабізин, нобівак-R.

Ну, а якщо вас вкусить дика тварина з підозрілими симптомами, негайно звертайтеся до найближчого медзакладу, де вам безплатно нададуть антирабічну допомогу.

Інформацію про тварин із можливими симптомами сказу можна передавати до ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області – 099-723-16-99. 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version