Skip to content

Перевірка військово-облікових документів в Україні: хто має право це робити

Перевірка військово-облікових документів в Україні: хто має право це робити

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що викликає перевірки військово-облікових документів у чоловіків віком від 18 до 60 років. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець пояснив у своєму телеграм-каналі, хто має право здійснювати ці перевірки, пише «Наше Місто».

Згідно з українським законодавством, перевірка документів може проводитися:

  • На державному кордоні: представниками органів охорони державного кордону або Держприкордонслужби в прикордонній смузі та контрольованих районах.
  • У громадських місцях: уповноваженими представниками територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки або поліцейськими за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських будівлях та на блокпостах.

Порядок перевірки документів

Під час перевірки представник ТЦК або поліцейський повинен пред’явити службове посвідчення та назвати свої ПІБ та посаду. Військовозобов’язаний має надати військово-обліковий документ і документ, що посвідчує особу.

Процес перевірки документів супроводжується фото- та відеофіксацією. Перевіряється, чи є громадянин на військовому обліку, та звіряються його персональні дані з даними в реєстрі “Оберіг”.

Якщо під час перевірки виявлено порушення правил військового обліку, старший групи оповіщення може запропонувати громадянину прослідувати до ТЦК для оформлення на військовий облік, проходження медогляду та уточнення даних. У цьому випадку буде видано повістку.

Відмова від виконання вимог

У разі відмови отримати повістку, уповноважений представник складає акт відмови, який підписують щонайменше двоє членів групи оповіщення. Акт зачитується громадянину та передається керівнику ТЦК.

Якщо громадянин відмовляється прослідувати до ТЦК, поліцейський має право на адміністративне затримання та доставку до найближчого ТЦК відповідно до статей 261 та 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, раніше ми писали: Повістки поштою, зміни у призовному віці та економічне бронювання: якою буде мобілізація з 1 жовтня.

Читайте також: Які нові правила відстрочки від мобілізації з’явилися в Україні у вересні.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: