Skip to content

В Україні затвердили новий розмір виплат у разі загибелі або поранення військових

Ксенія Куземко

Уряд встановив новий розмір виплат у разі загибелі військового

Уряд України ухвалив нові правила, які регулюють призначення та виплату одноразової грошової компенсації членам сімей загиблих захисників України, а також особам з інвалідністю, які отримали її внаслідок участі у бойових діях. Ці правила були розроблені відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на представника уряду у ВР Тараса Мельничука.

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується:

  • При підтвердженні смерті особи або встановленні її інвалідності. Якщо особа загинула або визнана безвісно відсутньою, виплата допомоги розпочинається з дати, вказаної у свідоцтві про смерть або судовому рішенні відповідно.
  • У випадку встановлення інвалідності, виплата розпочинається з дати, зазначеної в довідці медико-соціальної експертної комісії.

Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи.

Зараз прожитковий мінімум складає 3028 гривень. Тобто виплата становить 22 млн 710 тисяч гривень.

Розмір одноразової грошової допомоги для осіб з інвалідністю внаслідок війни визначається індивідуально залежно від групи інвалідності, встановленої внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих під час військових дій:

  • 400 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності I групи (12 млн 112 тисяч гривень);
  • 300 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності II групи (9 млн 84 тисяч гривень);
  • 250 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності III групи (7 млн 570 тисяч гривень).

Для отримання одноразової грошової допомоги, заявник має подати відповідну заяву до Міністерства у справах ветеранів. Цю заяву можна оформити двома способами: на паперовому носії або в електронному вигляді. Електронна заява подається через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або через Єдиний державний реєстр ветеранів війни, за умови наявності такої технічної можливості.

Раніше ми писали, мамо, не плач, я обов’язково одужаю: як у Дніпрі рятують і підтримують онкохворих дітей та їхні родини.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: