Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Сканування обличчя замість штампа у паспорті: ЄС змінює правила в’їзду/виїзду до Шенгенської зони

Під час перетину кордону мандрівники використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів або інших проїзних документів. Система фіксуватиме ім’я, біометричні дані, а також дату та місце в’їзду та виїзду. Чи замінить біометрія безвіз, з’ясовували журналісти «Нашого міста».

Європейський Союз з 10 листопада запроваджує нову систему прикордонного контролю – Entry/Exit Scheme (EES). Під час в’їзду іноземців до Шенгенської зони вже не буде ручного паспортного контролю та штампів у паспортах. При першому перетині кордону європейських країн у подорожуючих братимуть біометричні дані: відбитки пальців та фото обличчя для ідентифікації.

Про це повідомив Кабмін на своєму офіційному сайті 24 вересня. 

І

Інфографіка департаменту комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів.

Під час перетину кордону подорожуючи використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів. В уряді нагадали, що нова система перетину кордону не скасовує безвіз.

«Жодних додаткових зборів зараз не запроваджується. Змінюється підхід до перевірки документів, – йдеться у поясненнях Кабміну. – Це стосується всіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу».

Інформація про іноземців, які перетнули кордони ЄС, зберігатиметься в базі даних упродовж 3 років. Тому не потрібно буде проходити процес реєстрації кожного разу, коли мандрівники в’їжджатимуть чи виїжджають з Шенгенської зони. Нова система не поширюється на тих, хто матиме посвідки на проживання в країнах ЄС і довгострокові візи.

Якщо ж мандрівник не захоче фотографуватися та давати свої відбитки пальців, то не зможе перетнути кордон.

Нова система перетину кордону діятиме в усіх країнах Європейського Союзу, крім Кіпру та Ірландії. Там залишиться процедура проставлення штампів. Також система перетину кордону за біометричними даними застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

В Кабміні пояснили, що новий підхід для фіксування всіх іноземців, які перетинають кордони ЄС, потрібен для:

  • спрощення перетину кордону;
  • посилення безпеки за допомогою біометричних документів;
  • запобіганню використанню підроблених паспортів;
  • протидія нелегальній міграції.

Нагадаємо, що нова система перетину кордону мала запрацювати у 2022 році. Але через технічні проблеми це неодноразово відкладалося.

Автор: Ирина Логуш.

Категорія: Новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: