Site icon Наше Місто

Розпочався сезон каштанів у Дніпрі: ТОП ідей, як використовувати «золоті» горіхи у побуті

Розпочався сезон каштанів у Дніпрі: ТОП ідей, де можна використовувати «золоті» горіхи у побуті

З настанням осені каштани починають відкривати свої колючі панцирі, даруючи людям привабливі плоди, що так і просяться до рук. Але не поспішайте їх викидати! Каштани не лише радують око, а й можуть позитивно вплинути на ваше здоров’я і зовнішність, пише сайт «Наше місто».

Лікувальні властивості каштанів

Кінський каштан відомий своїми цілющими властивостями. Його активно використовують у народній медицині та фармацевтиці. Препарати з каштанів мають протизапальну, знеболюючу, протинабрякову і бактерицидну дію. Вони також допомагають загоювати рани і зупиняти кровотечі.

Однак експерти застерігають: не варто вживати настоянки з каштанів, виготовлені самостійно, оскільки це може мати протипоказання. Зокрема, вживання таких засобів небезпечне при низькому рівні згортання крові, гіпотонії, виразці шлунка, вагітності, годуванні грудьми, а також при захворюваннях печінки та нирок.

Каштан у косметології

Кінський каштан активно використовується і в косметології. Його екстракт додають до кремів, бальзамів, масок і шампунів. Він омолоджує шкіру, знімає втому, покращує колір обличчя і допомагає боротися з целюлітом. Екстракт каштану також сприяє зміцненню волосся і запобігає його випадінню.

Для приготування засобу на основі каштану вдома можна змолоти очищені ядра в борошно і залити їх 60-процентним етиловим спиртом у пропорції 1:7. Отриманий екстракт через 1,5 доби слід ретельно відфільтрувати і додавати до своїх косметичних засобів.

Зубний порошок з каштану

Якщо очистити каштани від шкірки, висушити біле ядро і змолоти його на борошно, можна отримати натуральний засіб для чищення зубів. Такий порошок допомагає оздоровити ясна та навіть відбілити зуби на один тон.

Масаж і релаксація

Каштани використовували як природні масажери ще в давнину. Нанизані на нитку намиста з каштанів носили для лікування кашлю та бронхіту. Для покращення моторики рук або зняття напруги при панічних атаках рекомендується перебирати в руках 2-3 каштани.

Крім того, з плодів каштану можна зробити масажний килимок: зі щільної тканини шиють чохол з кишеньками, які заповнюють каштанами. По такому килимку корисно ходити босоніж, лежати чи сидіти. А додавання ложки каштанового борошна до масажної олії допоможе при варикозі, радикуліті, артриті або набряках.

Екологічне прання

Порошок з кінських каштанів є чудовим натуральним засобом для прання білизни. Він має легкий, приємний запах і водночас є абсолютно безпечним для шкіри рук. Такий екологічний підхід допоможе відмовитися від хімічних порошків, зберігаючи при цьому високу якість прання.

Догляд за волоссям

Миття волосся порошком з каштанів може здивувати своєю ефективністю. За місяць використання відбувається нормалізація роботи сальних залоз, припиняється випадіння волосся, а його ріст помітно прискорюється. Цей природний засіб є прекрасною альтернативою дорогим шампуням, допомагаючи зберегти здоров’я та красу волосся.

Декор для дому

Каштани можуть стати оригінальною прикрасою інтер’єру, створивши затишок у прохолодні осінні дні. Спільне виготовлення каштанових виробів з дітьми не лише прикрасить дитячу кімнату, але й подарує вам момент релаксації. До того ж, велика кількість каштанів у домі допоможе відлякати міль.

Їжа з каштанів

Важливо знати: кінські каштани, які ростуть у містах, не їстівні! Французькі романтичні драми часто показують героїв, що їдять смажені каштани, але це інший сорт – їстівний каштан, що росте в Закарпатті та Криму. Його плоди можна знайти на ринках і в супермаркетах, але ціна починається від 250 гривень за кілограм. Їстівні каштани дуже корисні і мають широке застосування в кулінарії.

Нагадаємо, раніше ми писали, у Дніпрі восени розквітли каштани: у чому причина.

Читайте також: У Дніпрі заборонено продавати “мертві” квіти: які штрафи діють.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна, Фотогалерея

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version