Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Повені з Європи: чи загрожують Україні та Дніпру екстремальні дощі

Повені в Європі: чи загрожують Україні та Дніпру екстримальні дощі

Повені, зливи, підтоплення: циклон «Борис» наробив лиха у Польщі, Чехії, Австрії та інших країнах Європи. Велика вода підтопила десятки міст і сіл, тисячі людей евакуйовані. Чи може «Борис» прийти і в Україну? Журналісти «Нашого міста» цікавилися у начальника регіонального центру з гідрометеорології Василя Гринчака.

Як розповідає Василь Гринчак, по Європі пройшовся потужний циклон. Нашої країни також частково торкнувся антициклон – у західних областях спостерігалися опади.

«Але у центральній Європі за декілька днів випало від 200 до 450 мм. Така кількість порівняна з річною нормою. У нас по Дніпропетровщині норма опадів – 520 мм за рік, а там лише за кілька днів під 450. Проте, той потужний антициклон, який панував на Дніпропетровщині зокрема, не пускав проходження того циклону з Європи до нас в Україну», – каже начальник регіонального центру з гідрометеорології.

Таким чином, поки в Європі спостерігалися повені, у нас відбулася різка зміна атмосферного тиску, через що близько трьох діб панував потужний вітер та спека.

«Цей циклон вже завершився, проте опаде ще будуть. Знову ж таки, опади такої інтенсивності прогнозуються за 2-3 доби. Тож, поки що ми залишаємося без опадів», – сказав експерт.

Однак, за його словами, відсутність опадів на Дніпропетровщині не є гарним показником. В регіоні з 21 червня практично відсутні опади, а також триває агрометеорологічна ґрунтова засуха. Вона продовжується вже 93 доби.

«Також засухи не було з 50 останніх років. Тобто для аграріїв це дуже погано, тому що умови посіву озимих – несприятливі. У нас в орному шарі ґрунту на переважній частині області волога взагалі відсутня», – сказав Гринчак.

Нагадаємо, раніше ми писали, як довго у Дніпрі протримається метеорологічне літо: прогноз погоди на останній тиждень вересня.

Читайте також: Україну накриє хвиля аномального тепла в останній тиждень вересня: яку погоду очікувати.

Категорія: Новини Дніпра, Питання/відповідь, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: