Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Коли насправді День Маріуполя і як спекулює ворожа пропаганда

Дарина Сухоніс

Сьогодні багато маріупольців оселились в Дніпрі. І попри окупацію, планують відзначати день рідного міста згадками про Маруполь. Але скільки насправді років Маріуполю? Яку дату вважати датою заснування міста – 10 чи 14 вересня? Дискусії серед істориків, громадських активістів і просто маріупольців не вщухають протягом багатьох років, особливо сьогодні – навіть в умовах війни та окупації міста. Ми розкажемо, коли насправді День міста Маріуполь, передає “Наше Місто”.

Волонтер Євген Тузов народився і жив в Маріуполі, був комендантом найбільшого укриття під час окупації. Він наголошує – є одна і єдино правильна дата святкування дня міста.

” Дослідники відносять Маріуполь до тих українських міст, чию історію вкрали, применшивши їхній вік. Багато років поспіль маріупольці святкували День міста у першу неділю вересня – данина радянській традиції прив’язувати такі дати до звільнення від німецької окупації.  Але день Міста – 29 вересня. Бо саме 29 вересня граф Потьомкін підписав указ про поселення греків саме на цій території. Так, звичайно, до того там були козацькі стоянки і багатьо цікавого навіть в епоху паліоліту!”, – зазначає Євген.

Сьогодні Маріуполь залишається окупованим. Місцева окупаційна влада відсвяткувала вже – 10 вересня. Звичайно, в кращих традиція побєдобєсія і з місцевими колаборантами у перших рядах

Фото тг канал “Маріуполь Супротив”

Фото тг канал “Маріуполь Супротив”

Але чому на часі говорити день міста, навіть під час війни?

“Бо це наше життя, історія, пам’ять. І нікому не можна дозволяти переписувати історію”, – наголошує Євген.

29 числа згадайте про місто, яке героїчно три місці тримало оборону при повному оточенні. А 26 вересня у Дніпрі до дня Міста Маріуполя пройде благодійний показ та обговорення фільму «20 днів в Маріуполі».

Серед учасників – безпосередньо герої документальної стрічки.

26 вересня 15:00 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія  бульв. Батальйону Дніпро, 10

Раніше ми розповідали про амбітний проєкт, який вже понад десятиріччя стоїть незавершеним у Дніпрі

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: