Skip to content

З якого віку можна перевозити дитину на передньому сидінні автомобіля: основні правила

Ксенія Куземко

С какого возраста можно перевозить ребенка на переднем сиденье автомобиля: основные правила

Безпека перевезення дітей в автомобілі є одним з найважливіших питань для батьків. Зокрема, їх часто цікавить, з якого віку дитину можна перевозити на передньому сидінні транспортного засобу. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Відповідно до ПДР  України, а саме п. 21.11 «Перевезення пасажирів» (у редакції від 24.02.2024), є певні пункти по організації руху з дітьми, а саме:

  • дітей, зростом менших за 150 см, в машині взагалі можна перевозити лише у дитячих утримуючих системах (автокрісла та бустери) у задньому ряду;
  • на передньому сидінні в автокріслі з народження і до 3 років (мова йде про крісло-колиску, що встановлена спиною вперед);
  • без автокрісла дозволено перевозити дітей зростом від 150 см (незалежно від віку).

Звертаємо увагу, що заборонено перевозити дітей на руках на передньому та на задньому сидінні. Не можна перевозити дітей в автомобілі, не обладнаному ременями безпеки.

Також зазначимо, що дуже важливо пристібати маленького пасажира – незалежно, з автокріслом чи без – ретельно і з дотриманням усіх умов безпеки. Тобто вгорі ремінь має пролягати через плече і груди (а не через шию), а внизу – через тазову область (а не через живіт). Інакше у випадку нештатних ситуацій дитина отримає травми. Також не забувайте відключати праву передню подушку безпеки, коли везете немовля у колисці на передньому кріслі.

Раніше ми писали, у Дніпрі запрошують жінок на безкоштовне навчання керування автобусом: куди звертатися.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: