Skip to content

У Дніпрі підвищують енергоефективність житлових будинків ОСББ та ЖБК для економії в опалювальний сезон

У Дніпрі підвищують енергоефективність житлових будинків ОСББ та ЖБК для економії в опалювальний сезон

Міська влада Дніпра активно працює над підвищенням енергоефективності житлових будинків ОСББ та ЖБК. Серед них — будинок на вулиці Калиновій, де триває утеплення фасаду. Ця 12-поверхівка зазнала значних пошкоджень у результаті ворожої атаки, що сталася 10 жовтня 2022 року, – передає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

За словами однієї з мешканок, Тетяни, тоді були вибиті всі вікна, пошкоджені стіни, і між цеглинами з’явилися тріщини, через які проникала волога, що призвело до промерзання фасаду. Вікна швидко замінили, однак проблема фасаду залишалася. Завдяки зверненню голови ОСББ до міської влади, вдалося розпочати роботи з утеплення, і мешканці вдячні меру за підтримку та допомогу у відновленні будинку.

Для реалізації ремонту залучили кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.  

«Жителі не сплачують ані копійки за утеплення. Торік була розроблена проєктна документація. Ми спілкувалися з різними міжнародними фондами і проєкт підпав під фінансування Європейського банку. Це повністю залучені кошти. Частково — з державного бюджету, частково — кошти Міжнародного банку через програму кредитування уряду, які міська рада отримала завдяки місцевим гарантіям. Будинок повністю утеплюють мінеральною ватою. Такі роботи здатні підвищити його енергоефективність на 20-30 %», — зазначив начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради Владислав Макарець.

За міською програмою співфінансування в будинку ОСББ на вул. Енеїди замінили труби опалення. Як повідомила голова ОСББ «АМУР» Валентина Фарафонова, раніше стан системи був аварійним через можливу неякісність труб, встановлених під час будівництва 10-поверхівки. Завдяки програмі минулого року замінили труби в першому під’їзді, а цього року — у другому. Вона також зазначила, що в поточному опалювальному сезоні мешканці відчують економію у платіжках.

Варто нагадати, що для подібних робіт у рамах програми співфінансування міський бюджет сплачує 75 % вартості від загальної суми ремонту, частка ОСББ становить лише 25 %. Щодо капітального ремонту ліфтів — 10 % сплачують мешканці ОСББ/ЖБК, 90 % — міський бюджет.

«Для збільшення енергоефективності можна виконати наступні роботи за цією програмою: ремонт системи опалення (підвищує енергоефективність на 10-15 %, оскільки зменшуються тепловтрати), ремонт електромереж, ремонт ліфтового обладнання (заміна лебідки та двигуна). Заміна вікон та дверей на металопластикові, а також ремонт міжпанельних швів. До 30 вересня включно триває прийом заявок на участь у програмі співфінансування 2025», — підсумував Владислав Макарець.

Детальніше, як подати заявку, дивіться за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали, КП «Теплоенерго» на 95% готове до опалювального сезону  2024-2025 у Дніпрі.

Фото: прес-служба міськради.

Категорія: Влада, ЖКГ, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: