Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпро створює можливості: завдяки грантам від міської ради підприємці зможуть розвивати власний бізнес

Михайло Чернов

Фото Валерія Кравченко

Люди, які створили та розвивають власну справу, є справжньою надією економіки країни та нашого міста.  Вони серед іншого працюють у майстернях, печуть хліб, готують каву та смачно годують численних дніпрян. Історії підприємців, які попри все, працюють та досягають успіху, отримують підтримку міської влади, розповідає “Наше місто”. 

Грантова підтримка людям, які працюють для дніпрян

Почати свій бізнес – це справжній виклик. Втім, у Дніпрі міська влада завжди прагне підтримати підприємців, які працюють, роблять свій внесок в економічне життя та зростання, сумлінно сплачують податки, які в т.ч. поповнюють бюджет громади. 

У тому числі завдяки гарним умовам для розвитку бізнесу в Дніпрі  підприємці стабільно наповнюють бюджет міста податками. Так, з початку 2024 року завдяки діяльності малого і середнього бізнесу надійшло 1,8 мільярда гривень єдиного податку.  А кількість платників збільшилась на 4,1%.

Саме задля того, щоб підприємницька ініціатива розвивала економіку міста, в Дніпрі нещодавно відбувся конкурс мікрогрантів для представників малого бізнесу. Цю корисну ініціативу започаткувала міська рада. 

До участі в конкурсі мікрогрантів долучилися понад два десятки підприємців. Серед учасників – як мешканці Дніпра, так і вимушено переміщені особи, які переїхали до нашого міста та розпочали тут бізнес.

Підприємці презентували власні бізнес-проєкти конкурсній комісії,  до складу якої  входили експерти з бізнес-спільноти, фахівці контролюючих органів, депутати та посадовці міської ради. Після ретельного опрацювання усіх представлених  пропозицій та планів комісія визначила 5 переможців, які й отримають гранти від міста на розвиток бізнесу у сумі до 100 000 грн.
Ними стали:

  • Роман Червінський — власник кав’ярні-кондитерської Elli;
  • Роман Кондрашов — власник бренду Cimmerian Custom Knives;
  • Ганна Горбачова — власниця мініпекарні Gorbachoff.Studio;
  • Віктор Місюль — власник закладу STREET FOOD ASVI;.
  • Андрій Горбонос — власник торговельної марки «ТМ СправдіМед».

Згідно з умовами конкурсу власний внесок підприємців для реалізації проєктів має скласти 10% або  більше.

Ірина Журавльова

– Тобто, якщо кошторис бізнес-проєкту 100 тис. грн, підприємець має вкласти не менш ніж 10 тис.грн власних коштів. Тож в разі перемоги у конкурсі отримає 90 тис. грн з бюджету міста, – зазначає Ірина Журавльова, начальниця управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення міської ради.

Податки підприємців підтримують місто та країну

А ще ділові люди самі дуже активно допомагають Силам оборони. Приміром, один з переможців конкурсу –  підприємець Андрій Горбонос, власник бренду СправдіМед, надає натуральний мед військовим, запустив спеціально для захисників інноваційний продукт “Крапля меду”, спрямовує 5% від продажів на потреби ЗСУ.

Підприємці, як ніхто інший, відчувають актуальні запити людей та працюють для того, щоб їх задовольнити. 

Роман Червінський презентує свій проект

Один з переможців конкурсу – підприємець Роман Червінський. Разом з дружиною він заснував кав’ярню-кондитерську Elli Coffee  в одному з нових житлових комплексів на масиві Лівобережний. Роман розповідає, що  дружина сама випікає кондитерські вироби – торти, печиво, пироги-кіш та ін.

– Кав’ярня користується популярністю, люди заходять випити смачної кави, скуштувати тістечка, – каже він. – До того ж заклад – дружній до тварин, тож  ми раді клієнтам разом з песиками. 

До речі, свою назву кав’ ярня отримала на честь улюбленої собачки родини власників.

Ділові люди кмітливо та проактивно вирішують проблеми, які виникають у наш надскладний час. Приміром, зараз питання на часі для багатьох з підприємців – закупити та  встановити альтернативні джерела живлення – генератори, акумуляторні батареї разом із супутнім обладнанням. Це дозволить працювати, приміром – готувати для дніпрян – навіть у разі складних та тривалих відключень електрики.

Коли бізнес працює – економіка міста розвивається. До того ж у Дніпрі раді усім підприємцям, які переїхали до нашого міста та продовжують працювати.

Міська влада всебічно допомагає релокованому бізнесу. Так, від початку повномасштабного вторгнення тільки за державною Програмою релокації  до міста Дніпра переїхало понад 60 виробничих підприємств, переважна більшість з яких вже відновила діяльність та сприяє наповненню бюджету міста. Завдяки релокованому бізнесу з початку 2024 р. до бюджету громади вже  надійшло 11,9 млн грн, це на 28% більше, ніж за відповідний період 2023 р. 

Євген Воробйов

Молодий підприємець Євген Воробйов, який раніше мешкав на Донеччині, з початку повномасштабної війни переїхав до Дніпра. Разом з товаришем вирішив розпочати власний невеликий бізнес. Хлопці подали заявку на державний грант, відкрили суші-бар під назвою Kitana sushi на ж/м Перемога. Заклад вже став добре відомим, а завжди свіженькі авторські суші користуються популярністю серед дніпрян.

Підприємець з цікавістю взяв участь у грантовому конкурсі від міської ради. Цього разу не переміг, але отримав корисний досвід.

–  Дніпро створює багато можливостей для бізнесу, – каже Євген. – Підприємці працюють, дуже добре, що наші податки підтримують місто та країну!


Бізнес як мистецтво – коли робиться для душі

Ще один учасник конкурсу мікрогрантів від міської ради –  дніпрянин Роман Кондрашов. Просто у власній невеликій майстерні він професійно та із захопленням займається виготовленням ножів. Цю справу вирішив розпочати у 2016 році, адже колись у дитинстві отримав складний ніж у подарунок від батька. 

Роман Кондрашов

Зараз бренд Cimmerian Custom Knives добре відомий на профільному ринку, а ножі різного виду та функціоналу залюбки використовують наші захисники на фронті.

Завдяки гранту Роман серед іншого планує налагодити випуск продукції нового типу, а також має намір розвивати онлайн-продажі своїх виробів.

– Для мене ножі – це мистецтво. І я мріяв створити такий бізнес, – розповідає він. – Звісно, велика війна вплинула на мою справу. Перекваліфікувались і почали створювати ножі, які будуть більш зручними для наших Сил оборони. У Дніпрі в нас є невеликий цех та точка продажу. А завдяки гранту від міста плануємо виготовляти фіксовані і складні ножі, більш бюджетні, які підуть у масове виробництво.

Також у планах підприємця  – співпраця з великими торговельними мережами. Тож завдяки грантовій підтримці від міста виробництво зможе розвиватися, в т.ч. створюватимуться нові робочі місця, пояснює Роман.

Випічка – з турботою та любов’ю

Серед переможців конкурсу грантів для малого бізнесу від міської ради – підприємець Ганна Горбачова, яка створила та розвиває власну пекарню на пр. Науки, 40 ж у Дніпрі.

Раніше Ганна разом із сім’єю жила в Торецьку Донецької області, де сім’я успішно працювала, мала пекарню та магазин. Однак через вторгнення рф вони були змушені переїхати в безпечніші місця. У Дніпрі родині довелося починати життя та бізнес заново. Завдяки знанням, досвіду та наполегливості вже влітку 2022 року Ганна та її близькі відкрили власну пекарню-магазин.

Від асортименту буквально розбігаються очі: запашний хліб – чорний та білий, солодка випічка та багато іншого.

– Ми пропонуємо смачні паніні, справжні українські бургери, дуже гарну чіабатту з шинкою, – розповідає Ганна Горбачова.

Пекарня Gorbachoff.Studio користується великою популярністю, а сім’я готує для дніпрян, попри всі труднощі, пов’язані з відключенням світла. Вся випічка – свіжа, смачна, справді – зроблена з любов’ю та душею. А ще – ароматна кава.

–  Мені подобається те, чим я займаюся, і що я заряджаю людей! – каже Ганна Горбачова

Ганна Горбачова

Активним підприємцям завжди потрібна  підтримка, і конкурс грантів від міської ради Дніпра став справжнім подарунком, розповідає вона. Пані Ганна наголошує: організація конкурсу була на висоті. Експерти конкурсної комісії дуже ретельно аналізували бізнес-проєкти учасників.

– Ставили багато питань – прискіпливих, складних, не завжди приємних, однак це правильно, – розповідає вона. – Саме так можна зрозуміти, що людина планує розвивати бізнес, працювати на перспективу.

Ганна Горбачова рада своєму успіху та перемозі у конкурсі. За грантові кошти, які отримає від мерії Дніпра, придбає важливе обладнання – апарат шокового заморожування. Цей пристрій дозволяє швидко заморозити та зберегти практично готові вироби і стане в нагоді при відключеннях світла.

Грецька шаурма та португальські бургери 

Віктор Місюль – один із переможців міського конкурсу грантів для малого бізнесу.  Півтора року тому, у свій день народження, Віктор разом із партнером Олександром відкрив заклад StreetFood ASVIK на вул.Образцова, 1 (зараз – вул.Зразкова) на лівому березі Дніпра.

Частину коштів отримали завдяки грантовій програмі, іншу частину для старту бізнесу вклав партнер Олександр. Крім того, вдалося виграти грант від держпрограми “Власна справа”, завдяки якому придбали необхідне обладнання. Далі все залежало від підприємницького таланту, захопленості справою та готовності до кулінарних експериментів.

Зараз цей заклад знають та цінують клієнти, які приходять сюди за справді смачними стравами. В меню – португальські бургери, шаурма, круасани, млинці та, звичайно ж, італійська піца.

— Ми готуємо її у різних варіаціях та розмірах. Клієнти кажуть, що наша піца – одна з найкращих у місті! — зазначає Віктор.

Страви від StreetFood ASVIK вельми популярні, тож через сервіси Bolt Food і Glovo їх замовляють навіть на правий берег. Ось так –  коли готують смачно та від душі!

Особлива фішка закладу – гірос, грецька шаурма. Це відкритий коржик із смачною начинкою: свіжі овочі, м’ясо, картопля, соус на основі йогурту, листя салату та багато іншого. Зараз, мабуть, це єдиний заклад у Дніпрі, де готують цю страву, дуже популярну у Південній Європі.

Нещодавно у меню з’явилися португальські бургери – унікальні для України. Це свіжоспечена булочка зі стейком усередині. Новинка швидко набирає популярності. Устаткування для запуску новинки співзасновники StreetFood ASVIK придбали  завдяки успішній участі у грантовій програмі міжнародного донора.

Виграний грант від міської ради Дніпра Віктор та його компаньйон також планують спрямувати на розвиток бізнесу.

Віктор Місюль

— Про конкурс я дізнався з соціальних мереж мерії Дніпра. Одразу почав готуватися: зв’язався з департаментом правового забезпечення, дізнався про умови і які документи потрібні, — розповідає Віктор. — Звісно, ​​було хвилювання, адже у журі – професіонали. Показати себе на рівні всього міста –  не кожного дня вдається!

Ми щиро вітаємо переможців конкурсу грантів від міської ради Дніпра та бажаємо успіху усім підприємцям, які в наш складний час знаходять можливості розвивати свій бізнес, працювати для людей, розширювати асортимент та покращувати сервіс для дніпрян та гостей міста.

Фото Володимира Федорищева, Валерія Кравченко, із соцмереж героїв публікації

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: