Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ “Біле братство” та Апокаліпсис: як у Дніпрі в 90-х сформувалась тоталітарна секта

Як у Дніпрі в 90-х сформувалась тоталітарна секта - Наше Місто

Релігійне життя початку 1990-х років не обмежувалось лише діяльністю традиційних конфесій. На фоні складної соціально-економічної ситуації активізуються нетрадиційні культи і тоталітарні секти. 

У 1993 році широкої слави набуває “Біле братство” на чолі з Марією Деві-Христос та Юрієм Кривоноговим. Ці “пророки нової віри” оголошують, що незабаром трапиться Страшний суд, а спасіння можливе лише через лідерку культу. Саме з Дніпра “Біле братство” починає широку діяльність, розповсюджується по території колишнього СРСР. 

Результат діяльності секти – захоплення Софійського собору в Києві, сутички з правоохоронцями, сотні людей, що входили до братства, отримують клінічні психотравми, лідери руху заарештовані.

“Я зустрічався з пані Цвігун (справжнє прізвище Марії Деві-Христос, – ред.) коли йшов судовий процес. На мене вона справила враження абсолютно фанатичної людини, хоча й неохоче спілкувалася із пресою. Завдяки своєму фанатизму їй вдалося “завербувати” сотні і сотні людей. Це не дивно з урахуванням глибокої трансформації суспільства та тотальної зневіри людей у зв’язку із глибокою економічною кризою”, – згадує перший редактор газети “Наше місто” Микола Кравчук.

Після звільнення із в’язниці Марія намагалася у різних формах відродити діяльність секти, але успіху не мала.

Докладніше – у нашому відео.

Читайте також: Перший рік незалежності: як у Дніпрі з’являлися товари, яких не бачили десятиліттями.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: