Skip to content

Медогляд у 2024 році в Україні: як зміниться порядок процедури

Ксенія Куземко

Медицинские осмотры с 1 октября в Украине: как изменится порядок процедуры

З 1 жовтня цього року вступають в силу нові правила для медичних оглядів, які мають проходити працівники деяких професій. Тепер такі огляди будуть проводитися за іншими правилами. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Україна ввела суттєві зміни до правил допуску працівників на робочі місця. Тепер існує чітко визначений перелік професій та організацій, де працювати можуть лише повністю вакциновані люди або ті, хто одужав від певних інфекційних хвороб.

Список інфекційних захворювань, які є підставою для відсторонення від роботи, значно розширився. До нього включили хвороби, що можуть призвести до масштабних спалахів та загрожувати здоров’ю населення. Водночас з переліку виключили хвороби, які не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані зі щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітки проводитиметься виключно за наявності факторів ризику у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування, до такої категорії відносяться працівники харчоблоків.

Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Уже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту.

Раніше ми писали, хто може стати донором крові у Дніпрі і як до цього підготуватися.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: