Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Лихоманка Західного Нілу: чи загрожує Дніпру

Чи загрожує Дніпру лихоманка Західного Нілу

В Україні росте кількість хворих на лихоманку Західного Нілу. Попри екзотичну назву, вона несе серйозну загрозу здоров’ю населення. Вже  реєструються летальні випадки через цю інфекцію. Яка ситуація у Дніпрі та області, дізнавались журналісти “Наше місто”.

Більш загрозлива, ніж COVID

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ», протягом 2024 року в Україні зареєстровано 50 випадків захворювання на лихоманку Західного Нілу, 41 випадок – лише у серпні. Випадки зареєстровані у Київській, Полтавській, Черкаській областях та місті Києві. 

Заслужена лікарка України Ольга Богомолець

– Смертельна гарячка з Нілу зараз більш загрозлива, ніж COVID, — сказала заслужена лікарка України Ольга Богомолець. – Лише за 1 вересня у Києві діагностували 17 випадків лихоманки, серед яких 4 — летальні. І захворюваність зростатиме, адже укус комахи можна не помітити одразу, тож якщо піде інтоксикація і головні болі, треба одразу звертатися до лікаря.

Як повідомила Галина Шамичкова, завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» у Дніпропетровській області випадки захворюваності на вірус гарячки Західного Нілу не реєструвались.

Галина Шамичкова, завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»

– Джерелом заражень є дикі перелітні птахи, що мешкають на воді чи навколо неї, – сказала Галина Шамичкова. – Також вірус, що викликає гарячку Західного Нілу, передається через укуси комарів та кліщів. До природних осередків гарячки Західного Нілу в Україні належать території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей, а також східні та західні області.

Враховуючи географічне розташування України – у центрі Європи, де перехрещуються міграційні шляхи з країн Азії, Африки до Європи, а також міграції перелітних птахів, джерел багатьох особливо небезпечних вірусних інфекційних хвороб – постійно існує ризик занесення їх в країну.

За інформацією ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики інфекційних хвороб МОЗ», вакцин для людей проти лихоманки поки немає. 

 Що таке лихоманка Західного Нілу

Лихоманка Західного Нілу – це вірусне захворювання, яке в останні роки все частіше фіксується на території України. Попри лякаючу назву, ця хвороба не є смертельною для більшості людей. Про це журналістам “Наше місто” сказав Володимир Іванович Чумак, лікар-інфекціоніст з Дніпра.

Володимир Чумак, лікар-інфекціоніст з Дніпра.

– Лихоманка Західного Нілу – це вірусна інфекція, відома з 1937 року, – повідомив він. – Її реєструють практично в усіх країнах світу. Але назва цього захворювання викликає ажіотаж у населення. Насправді, вона зовсім не пов’язана з річкою Ніл. У провінції Конго є округ Західний Ніл, де вперше було зареєстровано хворобу. Від цього місця і походить назва лихоманки. 

За словами лікаря, основна маса захворювань припадає на серпень-вересень. Це пов’язано з традиційним епідемічним сезоном, температурним режимом і періодом розмноження комарів.

– Поки що немає нічого страшного, – зазначив лікар-інфекціоніст. – Існують тест-системи, за допомогою яких ми можемо діагностувати лихоманку Західного Нілу. Її викликає група флавівірусів. До речі, вони є збудниками не лише лихоманку Західного Нілу, а й лихоманки Зіка, Денге, японського кліщового енцефаліту.

Переносять хворобу звичайні комарі

Головним джерелом гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітних птахів, які у крові мають високі концентрації вірусу. Також це можуть бути деякі дрібні ссавці, гризуни, кажани, але  у них концентрація вірусу значно менша і зберігається він у них недовго. Переносники захворювання — численні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів.

Переносники захворювання — численні види комарів

 – Лихоманку переносять й ті комарі, які існують у нас, – сказав Володимир Іванович. – Здебільшого, вірус перебуває в організмі птахів – горобців, ворон, сорок, сойок, голубів. Комарі заражаються від птахів і стають переносниками вірусу, заражаючи людину під час укусів. Від людини до людини ця хвороба не передається. Людина є кінцевою ланкою у даному випадку. 

Важка форма  захворювання може виникнути у людини будь-якого віку, однак літні пацієнти піддаються більшому ризику.

– Найбільш вразливі до цієї лихоманки чоловіки старші 50 років, –  сказав лікар-інфекціоніст. -Також люди, що страждають на гіпертонію та цукровий діабет або мають імунодефіцит. У здорової людини інкубаційний період триває 1-7 днів.  У людей, що мають онкологічні захворювання, вірус імунодефіциту, хвороби крові – інкубаційний період триває до 14 днів.

 Оманливі симптоми та точна діагностика

Розпізнати лихоманку Західного Нілу на перший погляд досить складно, адже її симптоми часто схожі на звичайну застуду. Висока температура, головний біль, слабкість – все це може вказувати як на ГРВІ, так і на більш серйозну хворобу.

– Явна ознака лихоманки Західного Нілу – червоний висип, але він є далеко не у кожного хворого, – пояснив Володимир Іванович. – Зазвичай лихоманка триває декілька днів і раптово припиняється. Лише у 20% випадків спостерігається ураження нервової системи з розвитком ускладнень. 

Щоб поставити точний діагноз, лікарі звертають увагу на те, чи кусали вас комарі перед хворобою. Далі проводиться ряд аналізів, які дозволяють виявити специфічні антитіла.

Аналіз дозволяє виявити специфічні антитіла.

– При виявленні антитіл класу імуноглобуліну М, діагноз підтверджується, – сказав Володимир Іванович. – Але потрібно звернути увагу на те, що антитіла у людини виробляються не раніше 9-10 дня з моменту захворювання. Тобто у перші дні періоду лихоманки не варто здавати кров, бо все одно отримаємо негативний результат. Щодо антитіл G, то по них ця хвороба не діагностується. 

Цікаво, що людина може захворіти на лихоманку Західного Нілу лише раз у житті. Повторних випадків захворювання не зареєстровано, бо зберігається пожиттєвий імунітет.

Як протікає хвороба

Більшість людей переносять цю хворобу без жодних симптомів, у декого вона проявляється як звичайна ГРВІ: висока температура, ломота у тілі, головний біль.

– Лихоманка протікає у 80% випадків у легкій формі, – сказав лікар-інфекціоніст. – Катаральних явищ немає. На 4-5 день може з’явитися червоний висип на нижніх та верхніх кінцівках. Але це буває далеко не у кожного хворого. 

Проблема полягає в тому, що іноді вірус може вразити нервову систему. У таких випадках пацієнти потребують госпіталізації.

– Бувають випадки, коли вірус викликає ураження головного мозку, – відзначив лікар-інфекціоніст. – Це проявляється у вигляді менінгіту, енцефаліту, тоді хвороба протікає важко. Але це трапляється у 20% хворих. У випадку розвитку неврологічної симптоматики необхідна госпіталізація. Лікують менінгіт, енцефаліт, в залежності від показників спинномозкової рідини, результатів МРТ, аналізу крові і т.д.

Коли лихоманка Західного Нілу протікає у легкій та середній формі, госпіталізація не потрібна. Хворий приймає жарознижувальні препарати. Більшість людей одужують за декілька днів.

Які хвороби переносять комарі

Наразі проти гарячки Західного Нілу не існує ні специфічного лікування, ні вакцини. Тому важливо вживати заходи профілактики.

Цікаво, що зростання захворюваності на лихоманку Західного Нілу ми можемо спостерігати не лише восени, а й навесні. Адже вагітні самки комарів дадуть потомство, яке буде зараженим цим вірусом.

У той  час лікарі відзначають, що комарі переносять не лише лихоманку Західного Нілу, а й інші небезпечні хвороби.  

Дирофиляріоз у людини

– Одне з таких захворювань – дирофіляріоз, це коли під шкірою розвивається глистова інвазія, – сказав лікар-інфекціоніст. – Ця  хвороба підступна не лише в плані діагностики. Адже доволі важко видалити таку інвазію з організму людини. Це відбувається виключно хірургічним шляхом, в залежності від того, де глист зупинився під шкірою пацієнта. Наступним захворюванням, яке можуть переносити комарі, є малярія. На сьогоднішній день в Україні не зафіксовано вогнищ малярії. Іноді реєструються випадки хвороби, яку завезли з інших країн.

Насправді перелік захворювань, які переносять комарі, доволі великий.  Вони є розповсюджувачами вірусу Зіку, тифу, викликають жовту лихоманку. Також комарі можуть спровокувати алергію, яка в особливо небезпечних випадках може спричинити кропив’янку, екзему і навіть задуху. Крім того, деякі види комарів здатні переносити відразу кілька інфекцій. Звичайно, таке зустрічається дуже рідко. 

Найкращий спосіб вберегти себе від цих хвороб – попередити укуси комарів. Рекомендується носити одяг, що закриває тіло, використовувати репеленти та встановлювати москітні сітки на вікнах. У випадку виникнення будь-яких незвичних симптомів не займатися самолікуванням та звертатися до сімейного лікаря.

Є й позитивні новини: з настанням холодів епідеміологічна ситуація має значно покращитися. Зниження температури повітря призведе до різкого скорочення популяції комарів, які є основними переносниками лихоманки та інших хвороб.

Фото “НМ” та з відкритих джерел. 

Читайте також: У Дніпрі виявили новий штам коронавірусу FLiRT: скільки випадків захворювання підтверджено.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: