Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ В Україні Telegram заборонили для держслужбовців і військових: що це означає

20 вересня в Telegram з’явилось повідомлення, про заборону посадовцям та військовим використовувати застосунок на службових пристроях. Днем раніше, 19 вересня, про це говорили на  засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки. Що це означає для пересічних українців, з’ясовували журналісти “Наше місто”.

З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків, – йдеться у повідомленні, яке з’явилося на сайті Ради національної безпеки та оборони. 

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки, – наголосив він.

Представники СБУ та Головного штабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів та корегування ракетних ударів.

З цього повідомлення не зрозуміло, як будуть карати тих, кого зловлять з Telegram на гаджеті. А це найголовніше, бо заборона без покарання не діє.

Нагадаємо, що ще у березні цього року головний борець з російським застосунком Микола Княжицький зареєстрував законопроєкт, який мав за мету заборонити держорганам та службовцям користуватися Telegram. 

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, а також надавачі фінансових послуг, не мають права використовувати платформи спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності їх провайдерів. Також не допускається встановлення вказаних платформ та пов’язаних з ними сервісів на пристрої, які використовуються для службових цілей, – йдеться у поясненнях до законодавчої ініціативи, маючи на увагу, що перевірити структуру власності та джерела фінансування Telegram неможливо.

Княжицький пропонував, що якщо впродовж 2 місяців від дати набрання законом чинності від Telegram не буде заявлений представник, з яким держава зможе комунікувати, то структури власності такого провайдера визнають непрозорою. За це пропонують штрафувати на суму від 40 – 200 тис. грн. 

Судячи з останніх повідомлень Ради нацбезпеки, там вирішили не чекати на ухвалення закону, а запровадити заборону зараз.

Чим може бути небезпечний Telegram

В Центрі демократії та верховенства права визначили, що основні безпекові ризики Telegram для військових: 

  • Технологія, за якою додаток опрацьовує та шифрує повідомлення не є безпечною, адже уся інформація проходить через дата-центри організації та зберігається там.
  • Усі журналістські розслідування вказують, що, як мінімум один дата-центр додатка розміщений у Росії, а саме у Санкт-Петербурзі – місці народження додатка і його старшого брата Вконтактє. Важливо також розуміти, що обслуговують ці сервери провайдери, прямо пов’язані з Росією.
  • Telegram ніколи не розкривав інформацію про місцезнаходження серверів, а також не надавав сервери для незалежного аудиту. Відповідно, у нас немає жодних гарантій, що персональні дані користувачів перебувають у безпеці і до них не мають доступ треті особи – наприклад, представники ФСБ. Це особливо гостре питання, коли йдеться про дані українських військових, які можуть спілкуватися у додатку з колегами по службі, сім’ями, друзями.
  • Telegram використовує доступ до геолокації користувача. Ця інформація – достатньо точна, а відповідно, російські спецслужби та військові угрупування можуть використати дані, щоб визначати місця базування українських військових, командних центрів, обʼєктів інфраструктури тощо.
  • Чимало особистої інформації українських військових (документи, номери телефонів, адреси тощо) передаються через Telegram та зберігаються у ньому. Зважаючи на те, що додаток постійно зберігає дані користувачів (навіть у секретних чатах та навіть після їх видалення), виникає чимало загроз безпеці життя та здоровʼю військових, їхніх родин, друзів.
  • Оскільки Росія використовує додаток для поширення дезінформації, проведення ІПСО, підриву обороноздатності України, то для українських військових існує серйозна загроза потрапити під їхній вплив. Звісно, схожий контент можна поширити через будь-яку іншу платформу, але завдяки модерації, у інших додатках такий контент відносно швидко видалять за порушення правил використання. В той же ж час з Telegram ситуація складніша, бо адміністрація майже не модерує контенту, який поширюють у каналах. Виняток – резонансні випадки або тиск  окремих компаній чи регуляторних органів.

У світі поки існує небагато випадків блокування або обмеження використання Telegram для державних та військових структур. Серед країн Заходу такими є Швейцарія, яка повністю заборонила військовим використання будь-яких месенджерів у військових цілях, а також Норвегія, котра закликала усіх держслужбовців видалити Telegram зі своїх девайсів, зважаючи на серйозні загрози безпеці персональних даних. 

Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: