Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ “Зроблено в Україні”: держава спрямує 3 мільярди на підтримку національних виробників

Михайло Чернов

Останнім часом широкого розголосу набула державна ініціатива “Зроблено в Україні”. Яким чином країна прагне підтримати національного виробника, яку користь може принести така програма та який кешбек з цього отримують громадяни – споживачі – розповідає “Наше місто”.

Україна прагне підтримати своїх

Отже, в чому сутність ініціативи “Зроблено в Україні”? Мета проєкту, пояснюють в уряді – розвиток вітчизняного виробництва та підтримка українського бізнесу для посилення економічної самодостатності України. Купувати українське означає давати роботу людям в країні і підтримувати економіку – такою є ідея програми.

Загалом велика урядова ініціатива «Зроблено в Україні» охоплює також  програму стимулювання бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%», гранти на розвиток переробної промисловості, іпотечну програма «єОселя» та низку інших проєктів. 

Цього року на реалізацію програми підтримки українського виробництва та рітейлу з бюджету буде виділено 3 млрд грн, а наступного планували 6 млрд грн.

Наразі підприємці і торговельні мережі вже долучаються до програми через портал Дія та реєструють свої товари.  

Програма підтримки виробників та рітейлерів  “Зроблено в Україні” наразі реалізується в поєднанні з ініціативою для споживачів “Національний кешбек”. Концепція програми проста: купуючи українські товари покупець може отримати 10% компенсації та витратити заощаджені кошти на певні товари, послуги чи  донати.

«Національний кешбек»: як долучитися та коли можна отримати гроші?

Отже,  «Національний кешбек» – це програма саме для споживачів, яких таким чином заохочують купувати саме вітчизняні товари та послуги.  Кешбек у розмірі 10% покупці можуть отримати, купуючи  продукцію вітчизняного виробництва, яка бере участь у програмі (окрім підакцизної – це алкоголь, тютюн та ін).

У програмі  вже  беруть участь торговельні мережі, онлайн-магазини та ін. Вони позначають товари, за які можно отримати нацкешбек, відповідними стікерами.

З вересня «Національний кешбек» є доступним для споживачів, повідомляє Мінекономіки. 

Як долучитися до цієї ініціативи та почати отримувати кешбек за придбані товари?  

По-перше, споживачу треба відкрити віртуальну /фізичну картку “Зроблено в Україні – Національний кешбек” в одному з банків, послугами якого  людина користується. У більшості випадків це можна зробити онлайн, приміром – через банківський застосунок.

Спеціальні картки для участі вже можна відкрити через мобільні застосунки та відділення наступних банків: “Ощадбанк”, “Приватбанк”, Monobank, Sense Bank, “ПУМБ”, “Глобус”, “Укргазбанк”, Ukrsibbank, “А-банк”, “Укрексімбанк” та ін.

Варто врахувати, що для створення картки для нацкешбеку краще обирати саме той банк, карткою якого ви активно розраховуєтесь за товари та послуги – купуєте продукти приміром та ін.

Також треба надати згоду на передачу інформації про оплати в магазинах, щоб приєднались до програми (як правило, для цього треба поставити “галочку” на сайті / в застосунку).

Потім – крокуємо в мобільний застосунок “Дія” (вірогідно його потрібно буде оновити до найновішої версії). Там в розділі “Сервіси” треба обрати послугу «Національний кешбек». А там – вказати ту картку, на яку буде щомісячно зараховуватися кешбек.

Приміром, автор цього тексту відкрив картку для зарахування нацкешбеку в “А-банку”. А ось в застосунку “Дія” спочатку виникли певні труднощі. Втім, за допомогою “дієвої” підтримки все вдалося вирішити: знадобилось оновити застосунок до актуальної версії, а також вилогінитись та залогінитись знову. У підсумку – “Дія” знайшла потрібну карту для зарахування кешбеку.

За умовами програми “Національний кешбек” максимально можна буде повернути до 3 тис. грн на місяць. А витратити гроші з кешбеку можна, зокрема на оплату комунальних або медичних послуг, медикаментів, проїзд у транспорті, заняття спортом, донати на підтримку Сил оборони, придбання військових облігацій.

Як повідомляє Міністерство економіки,  кешбек за покупки, здійснені протягом місяця, буде надходити на спеціальну картку до 20 числа наступного місяця.

Тобто, якщо ви відкрили картку для зарахування нацкешбеку у вересні та активно розраховуєтесь за вітчизняні товари, то отримувати нацкешбек зможете вже  наприкінці жовтня. Кошти кешбеку не вдасться зняти готівкою – їх можна використовувати лише для безконтактних платежів.

Виробники та торговельні мережі зацікавлені у підтримці

Основні торгові мережі та значна кількість національних виробників підтвердили готовність доєднатися до ініціативи “Зроблено в Україні” та програми “Національного кешбеку”. Загалом в програмі вже зареєстровано 38 тисяч товарів від 600 українських виробників.

До проєкту також долучилися відомі виробники з Дніпра та регіону.  Зокрема, це виробники продуктів харчування, молочної продукції  Комбінат ‘”ПРИДНІПРОВСЬКИЙ'”, Дніпропетровський комбінат харчових концентратів,   «ДНІПРОМЛИН», ТОВ “МАЛБІ ФУДС”, виробник напоїв “БОН БУАССОН ДРІНКС”,  фабрика “АЛАН’,  компанія ‘КАПАРОЛ ДНІПРО”, яка виготовляє лаки та фарби, а також відомий виробник “Новомосковський посуд”.

Також до ініціативи долучається відома мережа супермаркетів Varus, яка запрошує своїх клієнтів купувати в офлайнових магазинах VARUS та на VARUS.UA товари українських виробників та раз на місяць отримувати кешбек.

У Дніпрі працює офіс програми “Зроблено в Україні”

У Дніпрі на базі міського центру зайнятості  працює офіс “Зроблено в Україні”. Такі офіси – частина національної платформи “Зроблено в Україні”. Вони  працюють по всій країні.

Тут серед іншого зацікавлені підприємці можуть отримати інформацію щодо підтримки малого бізнесу від держави, щодо урядових, міжнародних та місцевих грантових програм, отримати практичну допомогу у написанні бізнес-планів та поданні заявок на гранти. Разом з консультантами можна індивідуально підібрати суміжні програми для підтримки бізнесу.

В офісі допоможуть в написанні бізнес-планів, оформленні документів для участі в грантових програмах  “єРобота”, проконсультують щодо можливостей отримання ваучера на навчання, компенсацій за працевлаштування безробітних, переселенців, учасників бойових дій, щодо облаштування робочих місць для працівників з інвалідністю тощо. 

Особливий акцент – підтримка ветеранів під час започаткування власного бізнесу, що допоможе захисникам України знайти нове покликання після повернення до цивільного життя.

Адреса: вул.Авіаційна, 41, конт.телефон 068 357 96 91.

Імпорт зростає, держава підтримує вітчизняного виробника

Чому в наш час в Україні, яка серед іншого завжди вдосталь виготовляла продуктів харчування, актуальна програма підтримки національного виробника? Справа в тім, що на ринках товарів та послуг зростає кількість імпортованого продукту. Це щодня можуть побачити та засвідчити числені співгромадяни-споживачі, які купують продукцію, приміром, в супермаркетах.

Так, чимало галузей української харчової промисловості вже суттєво потерпають від імпорту. Наприклад, виробники макаронних, кондитерських та молочних виробів. Приміром, за останні два роки обсяг саме імпортних макаронних виробів на полицях магазинів в Україні збільшився на 20%. 

Завдяки стимулюванню вітчизняних виробників разом із стартом “Національного кешбеку” для споживачів  попит на продукцію українських виробників може підвищитися на 1,5%, прогнозують в галузевому Союзі виробників харчової промисловості України.

Крім того, стимулювання випуску та споживання саме українських товарів  за сприятливих обставин може призвести до зростання виробництва, збільшення прибутків українських виробників та доходів українських працівників, прогнозують експерти.

Як виробникам та торговельним мережам приєднатися до програми “Зроблено в Україні”?

У першу чергу треба зареєструватися  на Порталі Дія. Будь-який виробник споживчих товарів, виробничі потужності якого розташовані в Україні, може долучитись до програми.

– Треба подати заяву про включення до Переліку українських виробників та підтвердити свою заяву електронним підписом (КЕП).

– Подати заяву для внесення продукції до Переліку українських товарів та підтвердити її за допомогою КЕП. В програмі можуть брати участь споживчі товари, крім підакцизних (напр., алкоголь, тютюн та низка інших).

Як продавцю / торговельній мережі приєднатися до програми?

Для участі компанії необхідно перебувати на загальній системі оподаткування.

– Подати заяву про приєднання до Переліку продавців через Портал Дія і підтвердити її за допомогою КЕП.

– Позначати для споживачів товари, які беруть участь в програмі.

– Замовляти більше українських товарів та розповідати про програму своїм постачальникам.

– Заохочувати покупців можливістю отримати 10% національного кешбеку у вашому магазині.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: