Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Соціальний супровід прийомних сімей у Дніпрі: як це працює

Соціальний супровід прийомних сімей у Дніпрі

Вирішивши відкрити своє серце і дім для дитини, яка потребує сім’ї, люди беруть на себе відповідальність за життя й благополуччя цього малюка. Це благородний вчинок, але він пов’язаний з багатьма викликами та труднощами. Адже кожна дитина, особливо та, яка потрапила у складні життєві обставини, потребує особливої уваги та турботи. Саме тому для прийомних сімей так важлива підтримка фахівців. Детальніше про те, як здійснюється соціальний супровід таких родин у Дніпрі читайте в матеріалі “Наше місто”.

За інформацією директора Дніпровського міського центру соціальних служб Анастасії Тищенко, у  Дніпрі соціальний супровід отримують 65 прийомних сімей та 13 дитячих будинків сімейного типу, де виховуються майже 180 дітей.

Директор Дніпровського міського центру соціальних служб Анастасія Тищенко

– Дніпровським міським центром соціальних служб здійснюється соціальний супровід сімей, які взяли на виховання дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківської опіки, – сказала Анастасія Тищенко – директор Дніпровського міського центру соціальних служб. – Саме батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу або прийомні батьки дають турботу і любов дітям, які втратили батьків. Дніпровський міський центр соціальних служб підтримує таких батьків. Це відбувається або на базі відділу, або фахівець відвідує родину за місцем проживання. До того ж, фахівці центру за допомогою онлайн зв’язку підтримують і тих батьків, які виїхали з міста. 

У відділах Центру в районах міста з сім’ями, які взяли на виховання дітей, проводять психологічні консультації, розвивальні заняття та майстер-класи для дітей, групи взаємопідтримки батьків, курси підвищення батьківського потенціалу та компетенції батьків-вихователів і прийомних батьків. 

-Розглядаються різні нагальні питання: профілактика суїцидів, емоційне вигорання, підтримка дітей під час шкільних занять, – додала Анастасія Тищенко. – Найголовніше, що батьки можуть спілкуватися один з одним і розуміти, що така проблема є не лише в їхній родині. Також Центр соціальних служб здійснює підвищення кваліфікації прийомних батьків. Їм потрібно проходити навчання. В цьому році 25 родин вже пройшли підвищення кваліфікації. Семінари для батьків ми проводимо двічі на місяць.

Соціальний супровід включає в себе як індивідуальну роботу з батьками так і з дітьми. Також це може бути групова робота з родиною. За потребою залучають психолога. 

Такі заняття дуже допомагають дітям соціалізуватись та розслабитись у непростий час

-Наразі у нас проходить курс “Батьківство в радість”, на нього записалася як біологічні батьки дітей, так і опікуни та прийомна сім’я, – повідомила Анастасія Тищенко. – Їм необхідно розуміти, що є підтримка. Іноді через непорозуміння у родинах у батьків опускаються руки, люди вичерпали свої внутрішні ресурси. Соціальний супровід допоможе  батькам поповнити ресурси. Перш за все сімейні форми створюються в інтересах дитини, щоб вона могла виховуватися у сімейному середовищі. Люди, які беруть цих дітей, мають велике серце. І їм також необхідна підтримка.

Дніпрянка Світлана Миколаївна Козленко ще у 2009 році створила прийомну родину. Її синами стали два хлопчики. 

Світлана – мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу

– Я пройшла курси прийомних батьків, – розповідає пані Світлана. –  Познайомилася з дітьми та встановила контакт, відвідувала їх, а  пізніше дітей влаштували у нашу родину. Минув час, і коли хлопці закінчили 9-й клас, вони виявили бажання вийти з сім’ї і бути на повному державному забезпеченні. Зараз вони вчаться у коледжі.

Але Світлана Миколаївна хотіла і далі дарувати свою любов та турботу знедоленим дітям. Тому вона вирішила створити дитячий будинок сімейного типу. 

-Я їхала у маршрутці і тримала на руках хлопчика, якому було 2-3 роки, – пригадує Світлана Миколаївна. – Мені стало тепло та затишно на душі. І настільки захотіла таку малечу собі, що звернулася до фахівців служби і сказала, що хочу взяти маленьку дитину. Через деякий час мені зателефонували і сказали, що є дівчинка, якій близько двох років. Дитину саме такого віку я й хотіла. Але у неї були сестри та брати. Я подумала і вирішила, що можу зробити щасливою не одну, а більше дітей. 

З 2021 року Світлана – мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу. Вона виховує шістьох дітей від 3 до 10 років. Сьогодні жінка привела трьох старшеньких вихованців на психологічно-розвантажувальне заняття у сенсорній кімнаті Міського центру соціальних служб. Каже, що такі заняття дуже допомагають дітям соціалізуватись та розслабитись у непростий час.

Психологічно-розвантажувальне заняття у сенсорній кімнаті

– Підтримка Центру – неоціненна, тут допоможуть з будь-яким питанням, – ділиться Світлана. – А їх не уникнути, бо діти потрапляють до сімей зі складних життєвих ситуацій і, найчастіше, травмовані. З чим би ми не звернулись, фахівці центру зроблять усе можливе, щоб вирішити питання на користь нашої сім’ї та в найкращих інтересах дітей. 

За словами Світлани, потенційні батьки мають ретельно зважити всі за і проти, а також не соромитися звертатися за консультацією до фахівців центру. Вони нададуть необхідну підтримку. 

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Дніпряни поважного віку виборювали перемогу у квесті «Дніпровський QR-шлях».

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: