Site icon Наше Місто

Перший рік незалежності: як у Дніпрі з’являлися товари, яких не бачили десятиліттями

Перший рік незалежності: як у Дніпрі з'являлися товари, яких не бачили десятиліттями

У Радянському Союзі панувала планова економіка. Вона передбачала жорсткий контроль над кількістю вироблених товарів, їхнім розподілом між регіонами країни і фіксовані ціни на продукцію. З початком демократизації цей контроль починає слабнути. Виробникам не вигідно продавати товари за ціною, що диктувалася з союзного центру. А тому вони вирішують притримати їх до кращих часів. Виникає тотальний дефіцит на найнеобхідніше, вводиться карткова система. Як це було, – вирішили загадати журналісти «Нашого Міста».

Після краху СРСР уряди незалежних республік ухвалюють рішення про перехід до ринкових відносин у економіці. Перший крок – це відпуск цін на товари. Виробник тепер вільно може визначати вартість продукції. Експерти прогнозували, що на першому етапі вона може зрости на десятки відсотків. І помиляються. Вартість товарів зростає подекуди у десятки разів.

«Ціни росли, У магазинах почали продаватися товари, у першу чергу – продовольчі. Почали привозити всілякі непотреби з Туреччини. Воно почалося ще у 1991 році, але тоді це був лише початок. А ось у 92 році – то цей процес вже прийняв лавиноподібний характер», – каже Юрій Райхель, політичний експерт.

При цьому, заробітна плата у бюджетній сфері залишалась практично незмінною. Ба більше, тодішня валюта – купонокарбованець стрімко знецінюється. Тобто на полицях магазинів з’являються товари, що донедавна були дефіцитом, але більшість людей не можуть собі дозволити їх придбати.

У Дніпрі яскравим прикладом переходу від планової економіки до ринку став рибний магазин на розі проспекту Яворницького і Короленко. Тут з’явилися товари, яких не бачили десятиліттями. Однак придбати рибу мало хто міг собі дозволити.

Який був товар тоді у Дніпрі і скільки коштував – дивіться у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Речовий ринок на стадіоні «Металург»: як це було у Дніпрі.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version