Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Про об’єднання вузів у Дніпрі і гранти замість «застарілих» стипендій: інтерв’ю з замміністра МОН

Інтерв’ю з Михайлом Винницьким у Дніпрі - Наше Місто

До Університету митної справи та фінансів завітав заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький. Разом з керівництвом закладу та студентами він взяв участь у дискусії про головні виклики сучасної освіти. Відомо, що поряд з великими змінами в країні, серйозні трансформації проходять і в освітній сфері. На які нововведення чекати та до чого готуватися, Михайло Винницький розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Наше місто».

Об’єднання ЗВО: вимушений крок чи нова стратегія?

Весною 2024 року з’явилася інформація про можливі об’єднання нових університетів у Дніпрі, але вже не на добровільній основі. У багатьох студентів це виклало шок і здивування: вступив до одного закладу, а закінчувати будеш зовсім інший. Це питання Михайло Винницький коментує стримано і наголошує на тому, що МОН не збирається найближчим часом анонсувати ніяких об’єднавчих заходів у Дніпрі.

У 2021 році у Дніпрі було створено новий навчальний заклад – УДУНТ – Український державний університет науки і технологій. У ньому об’єднали чотири великі дніпровські вузи – Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. В. Лазаряна, Національну металургійну академію України, Український державний хіміко-технологічний університет та Придніпровську державну академію будівництва та архітектури. Наразі в УДУНТ навчається більше 16 тисяч студентів.

Інтерв’ю з Михайлом Винницьким у Дніпрі - Наше Місто

«По країні відбувається процес укрупнення університетів. Як і в будь-якому великому проєктові є свої позитивні і негативні сторони. На нашу думку, об’єднання дозволило студентам розширити вибір спеціальностей. Вже розпочалися серйозні інвестиції в цей заклад, а саме 1,5 млн доларів закладено на лабораторне обладнання, яке буде придбано в кінці жовтня. Це безпрецедентна інвестиція в заклад вищої освіти», – відмітив замміністра.

Коментуючи дії МОН, Михайло Винницький акцентує на тому, що УДУНТ – це приклад добровільного об’єднання. Але Міністерство не виключає можливість укрупнення інших закладів через демографічні тенденції, війну та зміни в економіці. Кажучи простими словами, політика щодо об’єднання ЗВО на пряму залежить від актуальної ситуації в країні. 

Стипендії та підтримка бюджетників: ти сам несеш відповідальність за свій вибір

Обсяги державного замовлення з кожним роком стають все меншими, а отримати стипендію стає все складніше. Через відсутність фінансування поняття “підвищеної стипендії” стало для студентів не більше ніж жартом. Чого чекати у майбутньому, зокрема після створення грантової системи?

“Наша політика на сьогодні націлена на збільшення суб’єктності студента. Це означає, що студент має більше вибору, і так само за свій вибір бере відповідальність. Говорити про те, що ми будемо збільшувати стипендії – було б нечесно. Буде збільшена підтримка для тих, хто реально має потреби: діти-сироти, діти загиблих Героїв, ті, хто потрапили у важкі економічні обставини. Але ми маємо розуміти, що таке явище як “академічні стипендії” – це рудимент “совка”. Говорячи про європейський досвід, ми цього року запроваджуємо грантову систему” – розповідає про політику МОН Михайло Винницький.

Нагадаємо, що в Україні має запрацювати грантова система оплати навчання, згідно з якою вступники уперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті. Щорічно протягом навчання буде виплачуватись сума від 15 тис. грн і більше.

За словами заступника міністра з освіти і науки, стипендії йдуть в кишеню студентам, тому гроші напряму будуть направлені на оплату частини навчання. МОН передбачає, що студенти будуть одночасно працювати і навчатися. “Я, як був студентом, так само завжди працював, і це нормально. Тому що так формується особистість і відповідальність. Будемо рухатися в цю сторону” – додає Михайло Винницький, розповідаючи про свій досвід.

Гранти: що це таке і з чим його їдять

Грант – це фінансова підтримка держави на оплату навчання. Отримати її можуть вступники на контракт з високими балами. Після подання відповідної заяви та її схвалення студент отримує грант. Це новий досвід для України, який викликав багато запитань та плутанини із державним замовленням (бюджет).

Інтерв’ю з Михайлом Винницьким у Дніпрі - Наше Місто

“Ти або пан, або пропав. Ти або маєш бюджетне місце, де все оплачується державою і ще маєш шанс на стипендію, або просто платиш сам. Цю “чорно-білість” ми маємо залишити в минулому. Держава буде оплачувати частину вартості навчання. Буде існувати певна система державного замовлення, якщо буде прийнятий відповідний законопроєкт, то там передбачено ще певні зобов’язання, якщо ти попадаєш на державне замовлення. Але більшість студентів будуть фінансуватися державою тільки частково”. 

У системі фінансування освіти відбуваються значні зміни. Їх ефективність оцінювати ще зарано. Зі слів заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького, Україна обрала європейський вектор, впровадження якого уповільнюється як старими пережитками, так і проблемами в країні. Проте, на думку міністерства, заданий курс матиме велику користь для держави і студентів. 

Інтерв’ю проводив Олександр Гладуш, фото Олександра Чикаленка.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: