Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Унікальна архітектура з понад сторічною історією: чим особлива будівля кондитерської фабрики Лур’є у Дніпрі

Унікальна архітектура з понад сторічною історією: чим особлива будівля кондитерської фабрики Лур’є у Дніпрі

Побудована у 1914 році, ця легендарна будівля довго залишалася занедбаною, але зараз вона отримала нове життя після реставрації. Історію фабрики Лур’є, створену архітектором Тіссеном, яка пройшла шлях від промислової архітектури до архітектурної спадщини Дніпра, вирішили згадати журналісти «Нашого Міста».

На розі Поліцейської та Грушевського у 1914 році була побудована кондитерська фабрика Лур’є – один із  найяскравіших прикладів стилю модерн у промисловій архітектурі Дніпра. Проєкт створив відомий архітектор Тіссен, і будівля стала пам’яткою архітектури місцевого значення.

Триповерхова будівля вирізнялася елегантними архітектурними рішеннями, включаючи альтанки-еркери та вишуканий декор, що підкреслював її модерновий стиль. Первісно вона була частиною Нижньо-Троїцького ринку, але в 1920-х роках значну частину будівель цього комплексу перепрофілювали під житло, склади та виробництва.

Протягом 1930-х років корпуси фабрики перейшли під контроль артілі, що згодом перетворилася на Дніпропетровську трикотажну фабрику. Після Другої світової війни фабрика отримала додаткові корпуси для розширення виробництва.

Попри свою історичну та архітектурну цінність, будівля довгий час руйнувалася. До 2011 року її планували реставрувати під чотиризірковий готель для Євро-2012, але ці плани не були реалізовані. Лише нещодавно вона пройшла довгоочікувану реставрацію, що повернула їй колишню красу.

Детальніше – дивіться у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Дніпро вражає: топ-10 цікавих фактів про мегаполіс.

Читайте також: Як зберігали кошти в Дніпрі у 90-ті: створення «ПриватБанку».

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: