Site icon Наше Місто

День міста 2024: які події відбувалися у Дніпрі 14 вересня у різні роки

День міста 2024: події у Дніпрі 14 вересня у різні роки - Наше Місто

Сьогодні, 14 вересня, Дніпро відзначає День народження. Проте ця дата не є константною для святкування і щорічно змінюється. Проте саме 14 вересня у різні роки відбувалися важливі для міста події, повідомляє «Наше місто» з посиланням на міську владу.

14 вересня в історії Дніпра

У 1911 році – розпочато фільмування першого українського повнометражного ігрового фільму про кошового отамана Івана Сірка й козаків “Запорізька Січ”, екранізованого уродженцем Катеринослава кінооператором і режисером Данилом Сахненко за підтримки “Південноросійського синематографічного акціонерного товариства”. Частина зйомок відбувалася у Соборному районі Катеринослава. Наразі фільм вважається загубленим, але деякі фрагменти фільму збереглися в історичних архівах (113 років).

У 2002 році – відкрито пам’ятник видатному діячу краю Олександру Полю, що на просп. Дмитра Яворницького. Скульптор – Володимир Небоженко, архітектор – Володимир Положий (22 роки).

Також у 2002 році – відкрито після реконструкції фонтан “Муза” біля Дніпропетровського академічного театру опери та балету, на просп. Дмитра Яворницького. Це перший у місті музичний фонтан. У ньому працює 190 струменів із водою, яка переливається на шести каскадах. Об’єм фонтану 672 м куб (22 роки).

Того ж 2002 року- у парку Лазаря Глоби на місці, де в радянські часи стояла вкрадена композиція “Самсон, який розриває пащу лева”, відкрито фонтан і пам’ятник “Маленький принц”, автором якого є Володимир Наконечний (22 роки).

У 2008 році – відкрито меморіал жертвам Голодомору та політичних репресій на 9-му кілометрі Запорізького шосе, де в 30-х і 50-х роках ХХ ст. ховали жертв політичних репресій (16 років).

Також 2008 році – відбулася урочиста церемонія відкриття футбольного стадіону “Дніпро-Арена”, що на вул. Херсонська. Будівництво першого в Україні стадіону-новобудови до Євро-2012 тривало з квітня 2005 року. Головний архітектор стадіону – Юрій Серьогін. Стадіон є домашньою ареною футбольного клубу “Дніпро-1”, а до 2019 року також був домашнім стадіоном ФК “Дніпро”. Місткість стадіону понад 31 тис. осіб, розміри поля складають 105 на 70 метрів (16 років).

Фото Валерія Кравченка

У 2013 році – відкрито унікальний штучний водоспад “Поріг Ревучий” на Монастирському острові (11 років).

У 2019 році – відкрито бібліотеку української діаспори імені сенатора Джона МакКейна, що на вул. Воскресенській (5 років).

У 2020 році – у Севастопольському парку під час розкопки фундаменту Лазарівської церкви експедицією археологів знайдено 6 могильних поховань та 15 склепів, зокрема поховання першого почесного громадянина міста, підприємця й мецената Олександра Поля (4 роки).

У 2021 році – на фасаді будівлі Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова, що на просп. Науки відкрито меморіальну дошку Олександру Макарову (3 роки).

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version