Skip to content

ОФІЦІЙНО Третій воєнний рік Дніпра: з якими результатами зустрічаємо День міста

Михайло Чернов

Фото Валерія Кравченко

У другу суботу вересня Дніпро традиційно відзначає День міста. В умовах війни та постійної боротьби з агресором таку символічну дату краще за все відзначити не гучними святкуваннями, а конкретними справами – для наших захисників, для дніпрян та переселенців, яким Дніпро став новим домом. 

Про результати, з якими місто прийшло до свого свята у цьому році – в матеріалі “Нашого міста”.

Підтримка ЗСУ продовжуватиметься надалі

Наше прифронтове місто, влада Дніпра системно і постійно надає велику підтримку ЗСУ та загалом Силам безпеки та оборони, які щодня дають відсіч агресору. Міська влада Дніпра з початку року спрямувала понад 1,8 млрд грн на підтримку наших захисників.

Серед іншого на закупівлі БпЛА та засобів РЕБ для військових місто спрямувало вже 243 млн грн, на транспортні засоби та потреби у транспортуванні  – 115 млн грн, на бетонні вироби та фортифікаційні споруди  – 114 млн грн, телекомунікаційне та навігаційне обладнання – майже 29 млн грн. Субвенції Силам оборони, які місто спрямовує  до бюджетів інших рівнів, склали 178 млн грн. Також з початку року  майже 275 млн грн спрямовано на ліквідацію наслідків ворожих ударів, від яких регулярно потерпало наше місто.

Дніпро щотижня доправляє Силам оборони нову техніку, транспорт та необхідного устаткування. Приміром, зовсім нещодавно міська влада передала оборонцям партію вантажівок високої прохідності, що мають колісну формулу 4х4 та 6х6 та можуть перевозити до 5 тонн вантажу. 

Міський голова Борис Філатов із захисниками країни

– Наша підтримка триває і продовжуватиметься надалі, — підкреслив міський голова Дніпра Борис Філатов.

Нещодавно, у  День Незалежності України, Дніпро надав нашим захисникам чергову велику партію техніки – 33 квадроцикли та понад 200 дронів різного типу. Загальна вартість – більш ніж 21 млн грн.

Військові дуже цінують системну та оперативну підтримку від міської влади, та дякують за це.

Олександр Курбатов

– Усі ці речі дуже потрібні. Вони використовуються за призначенням у бойових умовах, – зазначає Олександр Курбатов,  начальник групи комунікації 128 бригади ТрО ЗСУ. – Ми даємо заявки, а потім, на щастя, наше місто Дніпро (де була сформована наша 128 бригада) нам допомагає. Ця підтримка триває протягом усіх цих 2,5 років!

Міський голова Борис Філатов наголошує: місто і надалі буде підтримувати Сили оборони — купуючи те, що замовляють бойові бригади.

– Зараз складна ситуація на лінії фронту. І конче потрібно все те, що хлопці замовляли. Тому будем працювати далі. Не тільки на честь державних свят, а постійно — кожного тижня будемо щось передавати. Те, що просять наші оборонці. Будемо співпрацювати. І разом – до Перемоги, — зазначив мер Дніпра.

 Місто допомагає дніпрянам, які постраждали від ворожих ударів

Ворог регулярно завдає жорстоких ударів по нашому мирному місту. Рятувальники, медики, комунальники завжди максимально оперативно надають усю потрібну допомогу людям – витягують з під завалів, рятують та лікують поранених, ліквідовують наслідки прильотів та ін.

Міська влада системно допомагає мешканцям, чиє житло було пошкоджене чи втрачене через ворожі атаки. Саме в нашому місті з самого початку агресії рф було запроваджено значні муніципальні виплати, щоб матеріально підтримати людей, які втратили житло.

Будинок на пл.Вокзальній, 1 навесні цього року постраждав через ворожий удар: ушкоджено два під’їзди, зруйновано 10 квартир. Міська влада прийшла на допомогу та надає людям підтримку.  Відселено  мешканців 28 квартир. Люди щомісячно отримують матеріальну допомогу від міста на оренду житла.

А нещодавно комунальні служби розпочали  демонтувати пошкоджені конструкції в будинку. Демонтаж  у 4, 5 та 6 підʼїздах триватиме до кінця жовтня.

У  вересні в будинку розпочнеться капітальний ремонт даху. Також спеціальна комісія обстежить стан сантехнічних комунікацій. Загальний проєкт реконструкції почнуть розробляти після демонтажу аварійної частини будівлі.

З мешканцями постраждалого будинку на пл. Вокзальній, 1 нещодавно зустрівся міський голова Борис Філатов.

– Хотілося б закликати всіх мешканців цього будинку, щоб вони не соромилися звертатися і до райадміністрації, і до нашого департаменту житлово-комунального господарства, — зазначив мер Дніпра.

Загалом з початку року міська влада спрямувала майже 275 млн грн  на ліквідацію наслідків ворожих ударів, від яких регулярно потерпає Дніпро.

Гуманітарний хаб країни, що воює

Триває третій рік війни, а прифронтовий Дніпро продовжує виконувати важливу роль як ключовий  гуманітарний хаб нашої держави. Згідно до останніх даних, на літо 2024 р. у Дніпрі та області перебували майже 400 тис.переселенців. Найбільша кількість – саме у нашому місті.

У Дніпрі постійно надають різноманітну підтримку переселенцям. Людям допомагають розміститися, забезпечують медичною допомогою, діти можуть займатися в закладах освіти. Велика робота триває, до неї долучаються міська влада, профільні служби, волонтерські організації, міжнародні благодійні структури.

Велика війна змусила людей залишити рідні домівки та звичний спосіб життя. Втім, саме Дніпро стає для багатьох новим домом.  У нашому місті мешкає багато переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької області, зокрема – з Маріуполя. Міська влада докладає значних зусиль, аби допомогти їм. Дніпро вперше в країні відкрив центр «Я — Маріуполь», а пізніше взяв активну участь у створенні для цих людей соціального житла.

Нещодавно 101 родина переселенців з Маріуполя отримала соціальне житло у Дніпрі.

Нові помешкання для людей облаштували в одному з гуртожитків міста. Це –  результат спільних зусиль мерії Дніпра та міської влади Маріуполя, підтримки уряду Франції та низки міжнародних організацій і благодійних місій.

Міський голова Дніпра Борис Філатов підкреслив: дуже радий, що зараз у соціальне житло заїжджають нові родини переселенців.

– Увесь цей час ми допомагаємо Маріуполю, бо це — наш обов’язок, — наголосив мер Дніпра, звертаючись до людей. – Живіть довго та щасливо. Я – завжди поруч із вами. Тож не соромтеся говорити, якщо потрібна допомога.

Серед тих, хто отримав соціальне житло у Дніпрі – переселенці з Маріуполя Лідія та Володимир Крючкови. Вони  переїхали до Дніпра майже 2,5 роки тому. Багатоповерховий будинок, де вони мешкали, окупанти розбомбили вщент. Поки снаряди знищували дім, вони із сусідами ховалися у підвалі. Аби покинути своє місто, подружжю знадобилося шість днів.

Родина приїхала до Дніпра, винаймала орендовані оселі, які довелося змінювати декілька разів. Тож зараз соціальне житло для них – можливість нарешті налагодити побут.

– Нам сподобалося — гарне житло! Ремонт хороший, меблі та все необхідне є. Мешкаємо тепер тут, продовжуємо життя. Але сподіваємося все одно, що буде деокупація і ми повернемося в Маріуполь. Ми цього чекаємо та бажаємо, — говорить Лідія Крючкова.

Місто ефективно розвиває міжнародне співробітництво

Генератори від народу Японії, автобуси від справжнього міста-побратима – німецького Кельна, та багато іншого – ось безпосередні результати міжнародного співробітництва Дніпра, яке активно розвиває міська влада. Особливого імпульсу це співробітництво набуло з початком великої війни: Дніпру допомагають справжні друзі нашого міста.

Наші партнери – іноземні міста, регіони, країни – готові допомагати народу України, який веде запеклу боротьбу та дає відсіч агресору, а також безпосередньо підтримувати наше місто. Адже Дніпро з початком повномасштабного вторгнення став справжнім форпостом, який забезпечує логістичні, ресурсні та технологічні можливості захисників України. Також наш мегаполіс є потужним гуманітарним хабом, де знаходять прихисток сотні тисяч переселенців з територій, де тривають бойові дії.

При цьому розвиток міжнародного співробітництва передбачає постійні та проактивні контакти, спілкування з іноземними партнерами – послами держав, мерами міст, керівниками регіонів та ін. Саме така добре налагоджена комунікація дає важливі результати.

Приміром, за останній час Дніпро отримав від японського народу чимало генераторів різної потужності. Це – надзвичайно корисна та потрібна допомога в ситуації надскладної ситуації в енергетиці, яку викликали ворожі обстріли. Генератори встановлюються, зокрема  в котельнях КП “Теплоенерго”, що дозволить цим тепловим підрозділам працювати, забезпечувати певний час теплопостачання до лікарень, закладів освіти, житлових будинків навіть у разі масових відключень електрики.

Крім того, японські партнери передають Дніпру вкрай потрібну комунальну техніку. Нещодавно до нашого міста прибули ще пʼять колісних та гусеничних екскаваторів і екскаваторів-навантажувачів Hitachi та Komatsu. Серед них –  установка для демонтажних робіт з виносною стрілою у 24 метри та гідравлічними ножицями.

– Це дуже потужна допомога. В Україні, мабуть, немає іншої громади, яка б безкоштовно отримувала від уряду Японії такий обсяг комунальної техніки — просто на мільйони доларів, — підкреслив Борис Філатов.

Мер Дніпра щиро подякував уряду та народу Японії, а також Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA) за цю підтримку.

Німецьке місто Кельн з початку війни також виявило себе справжнім другом Дніпра та містян. Восени 2022 р. після ворожого удару було знищено велике АТП, згоріли понад 100 автобусів. Лише завдяки зусиллям транспортників міста, завдяки допомозі дружніх міст та соціально відповідального бізнесу Дніпро вистояв.

Саме тоді на допомогу прийшла влада Кельна. Мерія німецького міста передала Дніпру кілька cучасних пасажирських автобусів. Також місто-побратим допомагало генераторами, спорядженням, надавало мікроавтобуси для закладів освіти та ін.

За дружбу та велику підтримку – вдячність від міста та усіх дніпрян.

– Разом із матеріальним фактором — як то генератори чи техніка та амуніція для наших рятувальників — така підтримка дає нам моральні сили далі протистояти ворогові, – зазначив мер Дніпра 

До речі, один з центральних бульварів Дніпра відтепер названо на честь міста Кельн. А нещодавно міський голова Борис Філатов та мер Кельна Генрієтта Реккер уклали безстрокову угоду про партнерство  наших міст.

Мер Кельна Генрієтта Реккер та міський голова Дніпро Борис Філатов

Борис Філатов подякував мешканцям та владі Кельна за системну підтримку громади Дніпра.

– Встояти ми можемо лише обʼєднавши зусилля. Між містами, регіонами та країнами. Ця угода має бути прикладом того, що війну в Україні, руйнування її міст та біди її людей не можна сприймати як рутину. І коли потужні європейські міста стають пліч-о-пліч з українськими, це огортає нас бронею, котра захищає від зла, — сказав мер Дніпра.

В школах та садочках міста – все більше укриттів  

У воєнний час міська влада, профільні департаменти провели велику роботу для того, щоб попри  усі складнощі сьогодення, діти та педагоги могли навчатися та працювати у максимально безпечних та комфортних умовах. На цьому наголошує міський голова Борис Філатов. Наприкінці серпня він зустрівся з освітянами під час  щорічної конференції.

–Я подякував нашим колегам. І передав вчителям та батькам низький уклін від усієї територіальної громади — за те, що вони зараз поруч із дітьми. Залишаються у Дніпрі, в Україні. І у цих надскладних умовах продовжують працювати, — зазначив мер Дніпра.

Заклади освіти ремонтують та покращують. Так, з початку року у 15 школах та 13 садочках проведені ремонти, зокрема –  усунуто наслідки ворожих атак.  На території міських закладів освіти видалено 167 аварійних дерев, ще 100 планують прибрати до кінця цього року.

Міська влада постійно збільшує кількість укриттів у закладах освіти та загалом підвищує рівень безпеки для дітей та вчителів. Облаштування укриттів у закладах освіти дає змогу більшій кількості дітлахів навчатися очно, офлайн, бути у живому контакті з педагогами, спілкуватися з однолітками тощо.

Загалом цього навчального року у 154 закладах загальної середньої освіти міста навчатимуться близько 94 тисяч учнів. Найпростіші укриття облаштовано у 118 школах.

Тож освітній процес в закладах середньої освіти у 2024-25 навчальному році відбуватиметься переважно очно, за потреби – у змішаному режимі, з поєднанням очної та дистанційної форми. Це визначатиме навчальний заклад.

Під час тривог, які лунають у навчальні години, діти прямують до укриттів, де продовжуються заняття.  Варто зазначити, що укриттями в школах також за потреби можуть скористатися мешканці навколишніх будинків, аби перечекати небезпеку: як правило це комфортно робити у позанавчальні години, аби не заважати навчанню.

Також в цьому навчальному році – важливі новації для дошкільнят та їхніх батьків. З 2 вересня навчання в дитсадках організовано за змішаним режимом, в дистанційній та очній формі – за умови наявності найпростішого укриття.

Для того, щоб якомога більше дітей мали змогу відвідувати колективи, займатися та спілкуватися очно,  діти та вихователі низки закладів зможуть перебувати у приміщеннях тих дитсадків, де вже облаштовані укриття. При цьому діти залишаються  у складі свого звичного дошкільного закладу, зі своїми вихователями.

Такою можливістю зможуть скористатися  вихованці 44 дитячих садочків Дніпра, де поки немає укриттів. Крім того, вихованці ще п’яти дитсадків  на час повітряних тривог зможуть перебувати в укриттях у сусідніх школах та інших закладах..

Загалом до кінця року будуть облаштовані укриття вже у 100 дитячих садочках Дніпра.

В Дніпрі розвивають сучасний медичний простір

Щодня в Дніпрі  лікарі та медпрацівники рятують життя та здоров’я мешканців міста та захисників, які лікуються у медичних закладах.

Робота медиків сьогодні є надважливою, тому міська влада завжди підтримує їх. Доброю традицією Дніпра стало щомісячне нагородження лікарів під час сесії міської ради.

Попри все, міська влада активно розвиває медичний простір. Проводяться необхідні ремонти в закладах охорони здоров’я, вони оснащуються сучасним обладнанням, покращуються умови для роботи медиків та перебування людей.

Важливий акцент  – безпека пацієнтів, лікарів та медичних працівників. Наразі завдяки зусиллям влади Дніпра 18 міських медичних закладів первинної ланки мають укриття.

Приміщення обладнані місцями для сидіння. Є вільний доступ до Wi-Fi. Створено запаси питної та технічної води. Сховища – цілодобово під охороною та доступні містянам.

Серед важливих та масштабних проєктів в медичній сфері, які реалізуються в Дніпрі –  триває реконструкція частини головного корпусу однієї з лікарень міста. Там з’явиться відділення інтенсивної терапії та трансплантації – сепарації клітин крові. Новий медичний об’єкт призначений для  пацієнтів гематологічного та онкологічного профілю.

Роботи розпочалися в червні 2024 р. за підтримки Європейського інвестиційного банку в межах програми «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».  Кошторисна вартість об’єкту – понад 90 млн грн. Після проведених робіт сучасне відділення інтенсивної терапії та трансплантації стане четвертим потужним медичним хабом такого профілю в Україні.

Енергетики долають наслідки ворожих ударів та повертають людям світло

Під час війни енергетична система опинилася під величезним тиском. Починаючи з ранньої весни цього року ворог здійснює постійні масовані обстріли енергетичних об’єктів та мереж, спричиняє значні пошкодження. Через це мають місце постійні проблеми у роботі енергосистеми.

Завдяки зусиллям працівників галузі об’єкти генерації та лінії передачі ремонтуються та відновлюються. Увесь цей великий труд триває в умовах постійних ворожих ударів.

Справжнім випробуванням для всіх громадян, для мешканців Дніпра та області, для енергетиків став липень, коли через екстремально високу температуру  енергетична система  всієї країни та нашої області, яка зазнала суттєвих ушкоджень через удари ворога, працювала вкрай напружено. А мешканці міст та громад багато годин були без світла в своїх домівках.

Енергетика та постачання електрики  в нашому місті та інших мегаполісах – переважно зона відповідальності енергетичних компаній, зокрема – ДТЕК та ЦЕК. Втім, зі свого боку міська влада Дніпра докладає багато зусиль для того, щоб вирішити надскладне завдання – максимально забезпечити місто та дніпрян енергією.

Зараз українські міста готуються до зими, під час якої варто орієнтуватися на найтяжчі сценарії. Одним з важливих викликів є децентралізація енергосистеми. Однак здобути необхідне обладнання містам України дуже складно — через обʼєктивні фактори. 

Міський голова Дніпра Борис Філатов

– Нам допомагають донори, іноземні партнери, відповідальний бізнес. Але стільки обладнання, скільки потрібно нам, просто немає на ринку, –  наголосив мер Дніпра Борис Філатов в інтервʼю. – А також немає часу на його виготовлення та встановлення. Ми спілкуємося з постачальниками західного обладнання. Вони просто шоковані. Кажуть: «Ви не можете ставити нам такі строки, бо ми просто не в змозі виготовити це обладнання в такі терміни».

 Eнергетики в Дніпрі та області, в першу чергу – фахівці компанії ДТЕК “Дніпровські електромережі”  роблять все можливе, щоб містяни, усі мешканці регіону були зі світлом.

Фото ДТЕК Дніпровські електромережі

З початку 2024 р. енергетики вже реконструювали 7 підстанцій в області, продовжують посилювати обладнання енергооб’єктів. Зокрема, тривають капремонт та переоснащення підстанції у Дніпрі, яка живить будинки та об’єкти критичної інфраструктури лівобережної частини міста.

Також з початку року фахівці ДТЕК “Дніпровські електромережі” відремонтували 1023 підстанції та розподільчих пункти різного класу напруги, полагодили 385 км повітряних електричних ліній (35-150 кВ), розчистили та виконали обрізку гілок на понад 1400 км трас під лініями електропередач.

Андрій Терещук

– Напередодні опалювального сезону продовжуємо інвестувати в стійкість мереж та розвивати їх, – зазначив Андрій Терещук, генеральний директор ДТЕК “Дніпровські електромережі”. – Зокрема, за 1-ше півріччя 2024 р. загальний обсяг інвестицій склав 604 млн грн. До кінця року плануємо додатково спрямувати на розвиток та оновлення енергетичної інфраструктури ще понад 740 млн грн.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: