Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Осінній мор голубів у Дніпрі: чому хворіють птахи і чи небезпечні вони для людей

Осінній мор голубів у Дніпрі: причини - Наше Місто

Мертвих та хворих голубів знаходять на вулицях Дніпра містяни. Це відбувається вже близько місяця. Саме у міжсезоння починається різкий підйом захворюваності голубів. Вони не реагують на людей, ховають голову в пір’я, пізніше втрачають координацію та вивертають шию. Така поведінка голубів –  симптоми різних пташиних недугів. Вони можуть бути носіями близько дев’яноста вірусів. Небезпеку для людини становлять тільки сім з них. Інші несуть загрозу для фермерських господарств. Детальніше дивіться у сюжеті журналістів “Наше місто”.

Мертвих та хворих голубів все частіше бачать на вулицях Дніпра містяни. Це відбувається  більше місяця. До середини дня тіла птахів вже майже і не знайдеш – зранку порядок наводять – двірники. 

Тетяна Олексіївна стежить за чистотою вулиць більше тридцяти років. Жінка розповідає, давно помітила, що саме в міжсезоння починається різкий підйом захворюваності голубів. 

Вони не реагують на людей, ховають голову в пір’я, не беруть їжу, пізніше втрачають координацію та деякі з них вивертають шию. 

Така поведінка  –  симптоми різних пташиних недугів. Голуби можуть бути носіями близько дев’яноста вірусів. Небезпеку для людини становлять тільки сім з них. Інші несуть загрозу для фермерських господарств. 

Орнітолог Вероніка Конькова пояснює, частіше за все, голубів вбиває вірус Ньюкасла – в народі “вертячка”. У птаха уражається центральна нервова система, він починає крутити головою, самостійно не  може їсти і помирає від виснаження. На другому місці – трихомоноз – людям він не передається, на третьому –  орнітоз. Останній небезпечний і для людини. 

Чисельність голубів не тільки в Дніпрі, а і у всій Україні ніхто спеціально не відстежує. У місті їх – хоч греблю гати. Голубиний осінній мор – явище сезонне і повторюється щорічно. Спеціалісти радять триматися від явно хворих  птахів подалі, а повернувшись додому,  обов’язково мити руки.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: