Site icon Наше Місто

На Дніпропетровщині помітили дуже рідкісну комаху цератофія багаторогого

Цератофій багаторогий зустрічається у нашому регіоні вкрай рідко. Дніпровському зоологу пощастило побачити цього жука, біологію якого треба вивчати дуже грунтовно. Про це повідомляє «Наше місто».

У Дніпропетровській області ця комаха майже не зустрічається. На думку фахівців, трофічний ресурс, який обмежує його поширення, – гній великої рогатої худоби та коней. Хоча коней і корів випасають на піщаних грунтах, але це не завжди доцільно, бо цим тваринам краще годуватись на багатій лучній та степовій рослинності на глинистих грунтах та суглинках.

Фото автора

– Цератофій багаторогий дуже рідко трапляється на аренній (пісковій) терасі Дніпра, Орілі та Самари, – розповідає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ.  – Мені доводилось його бачити, але в останній час зустріти жука – велика удача. Погано досліджені причини низької чисельності цього виду. Гіпотетично це можуть бути антибіотики та протипаразитарні засоби, якими насичений організм корів і коней. Можливо цей вид чутливіший за інші до сучасних сільськогоподарських інсектицидів. Можливо, на нього впливає конкуренція з іншими великими видами жуків-гнойовиків: копром місячним  та гнойовиком звичайним. Можливо на цей рідкісний вид жуків впливають досі невиявлені види паразитів. Це – як раз той випадок, коли світова наука не з’ясувала цього питання, по всьому світу відсутні публікації про причини зникнення цератофія.

Зоолог закликає  дніпрян, побачуть рідкого жука, повідомити про знахідку на кафедру зоології ДНУ.

Раніше ми писали про те, що  у Дніпрі помітили одну з найбільших бджіл у світі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version