Skip to content

Їзда без правил: у Дніпрі водії електросамокатів збивають пішоходів та створюють ДТП

Їзда без правил: у Дніпрі водії електросамокатів збивають пішоходів та створюють ДТП

У Дніпрі стрімко збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод за участі електросамокатів, і дедалі частіше винуватцями стають неповнолітні водії. Попри заборону на рух електричних транспортних засобів по пішохідних зонах, вони продовжують їздити тротуарами, що стає причиною травмування пішоходів і аварій на дорогах. Що про нововведення думають мешканці – дізнавалися журналісти 11 каналу, пише «Наше Місто».

Місцева жителька Аліна зізнається, що хоч і сама користується електросамокатом, коли є пішоходом, відчуває небезпеку від водіїв.

«Коли я з дитиною, стараюсь триматися подалі, бо діти, яким 15-16 років, їздять дуже швидко», — розповідає вона.

За словами водіїв автомобілів, електросамокати часто провокують аварії, бо водії двоколісних транспортних засобів або не знають правил дорожнього руху, або ігнорують їх.

У 2023 році електросамокати та гіроскутери визнали транспортними засобами, а їх кермувальників — учасниками дорожнього руху. Вони зобов’язані пересуватися автошляхами, однак зміни до правил дорожнього руху щодо цих транспортних засобів досі не внесені.

Експерти вказують, що відсутність регулювання призводить до збільшення кількості ДТП.

«У правилах дорожнього руху немає взагалі такого поняття таких транспортних засобів. Є велосипедисти, пішоходи, гужовий транспорт, однак електричного легкого персонального низькошвидкісного – немає. У нас навіть не встановлено, з якого віку можна керувати таким транспортним засобом», – каже Дмитро Кочуков, адвокат, експерт з безпеки руху.

Таким чином, за словами експерта, прогалини в законодавстві провокують аварії. Серед найпоширеніших інцидентів — наїзди на пішоходів та зіткнення з автомобілями.

Одне з можливих рішень, яке пропонують експерти, — прирівняти електротранспорт до велосипедів та виділити для них окремі доріжки. Однак для цього потрібно розвивати велоінфраструктуру, яка наразі залишається нерозвиненою навіть у великих містах України.

Спеціалісти наполягають на необхідності внесення змін до правил дорожнього руху, а також розвитку інфраструктури для безпечного пересування як електросамокатів, так і пішоходів.

Нагадаємо, раніше ми писали: Перевізники поки що не зверталися: заммера Дніпра про підвищення вартості проїзду в автобусах.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: