Site icon Наше Місто

Таємниці Дніпра: як затонулий острів століття тому був улюбленим місцем відпочинку містян

коса на Перемозі у Дніпрі

Косу на житловому масиві Перемога вважають одним із найпопулярніших місць відпочинку у Дніпрі. Це штучно намитий острів, куди приходять любителі відпочинку біля води, мами з дітьми, рибалки, спортсмени. “Наше місто” згадує, що було на цьому місті на початку минулого століття.

Коса на Перемозі у 1970-х. Фото: ФЮ-група “Наша Перемога”

На місці, де півстоліття тому намили косу, любили відпочивати містяни ще за часів Катеринослава. Тут був розташований Воронцовський острів, який ще називали Становим. 

Воронцовський острів на початку минулого століття . Фото: ФБ-група “Наша Перемога”

Якщо перша назва – прізвище власника острова, то друга виникла через те, що козаки влаштовували на ньому «стани» або «уходи» – селилися на острові для сезонної риболовлі та промислу. Говорять, що біля острова водилось дуже багато риби, через що він був популярним серед козаків, – йдеться у повідомленні у ФБ-групі “Наша Перемога”.

Воронцовський острів був набагато більший, ніж нинішня коса і тягнувся від сучасного житлового масиву Перемога-1 до Перемоги-5. Ширина його становила близько двох кілометрів. Тут влаштовували пікніки та плавали на човнах навколо острова.

Все змінилося, коли почали будувати ДніпроГЕСу. Через це у 1930-х роках острів майже повністю пішов під воду. 

Нагадаємо, раніше ми писали про секрети будівництва Нового моста.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version