Site icon Наше Місто

Шкільна форма в Україні: що робити, якщо дитину цькують і примушують перевдягатися

Шкільна форма в Україні: що робити, якщо дитину цькують і примушують перевдягатися

Служба освітнього омбудсмена знову отримує скарги від батьків та повідомлення в соцмережах про примус учнів носити шкільну форму або специфічний одяг, як-от «білий верх, чорний низ». Нерідко педагогічні працівники та адміністрація шкіл здійснюють перевірки зовнішнього вигляду учнів, відсторонюючи їх від занять через невідповідність одягу. Що робити, якщо примушують перевдягатися, – розповість «Наше Місто» з посиланням на фейсбук-сторінку «Освітній омбудсмен Сергій Горбачов».

В умовах війни, частих повітряних тривог, вимкнень світла та нестабільної ситуації, яка суттєво вплинула на психологічний стан дітей, освітні установи мають зосередитися на забезпеченні безпеки та підтримці навчального процесу. Натомість, частина педагогів проводить рейди з перевірки зовнішнього вигляду учнів, що є порушенням закону і може призвести до булінгу.

У службі освітнього омбудсмена наголошують, що одяг для школи є вільним вибором дитини та її батьків. Єдині вимоги до шкільного одягу – це охайність, сезонність та зручність, особливо під час перебування учнів в укриттях. Вимоги щодо стилю або кольору є незаконними.

Не допускається відсторонення учнів від занять через невідповідний одяг, оскільки це порушує їх право на освіту і може загрожувати їхньому життю та здоров’ю.

«Крім того, відсторонення від занять і направлення дитини додому для переодягання під час освітнього процесу може призвести до загрози життю та здоров’ю дитини. Адже замість того, щоб перебувати у школі, дитина може знаходитися будь-де, а у разі повітряної тривоги в час занять, не буде під наглядом вчителя в укритті. Відповідальність за життя і здоров’я учня на цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію», – йдеться у повідомленні.

Служба освітнього омбудсмена закликає педагогів та адміністрацію шкіл припинити будь-які перевірки одягу учнів. Якщо ви стали свідком примусу до носіння шкільної форми або специфічного одягу, подайте скаргу на порушення права дитини на освіту за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні планують скасувати золоті й срібні медалі для випускників.

Читайте також: Як і чим годують школярів Дніпра у навчальному році 2024-2025.

Фото: Освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version