Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Житлова криза у Дніпрі: чому орендувати квартиру стало вкрай складно

Супрун Юлія

чому у Дніпрі не вистачає житла для оренди

Дніпро став другим домом для сотен тисяч українців, змушених покинути свої домівки через війну. Масовий приїзд внутрішньо переміщених осіб (ВПО) створив безпрецедентний попит на орендне житло, що призвело до гострої нестачі квартир і значного зростання цін. Про це пише “Наше місто”.

За понад два роки війни Дніпро переживає таке не вперше. Попит на оренду житла у нашому місті значно виріс ще на початку війни. Сюди втікали від бойових дій люди з Донбасу, Харківщини, Херсонщини. Це призвело до зростання цін та обмеження пропозицій. А зараз додався потік біженців з Покровська та населених пунктів навколо нього.

Дніпровський ринок нерухомості розриває на частини від запитів на оренду житла від мешканців прифронтових міст та сіл, які шукають більш безпечні місця для проживання. Дніпро, завдяки своїй інфраструктурі та відносному спокою, став одним з головних міст, куди евакуюються українці. 

Учора там жінка просила квартиру до 5-6 тисяч на місяць. Взагалі на весь Дніпро практично 4-5 варіантів. І то це переважно кімнати з господаркою. Окремого вже нічого немає, – каже агент з нерухомості Сергій Клименко.

Що відбувається на ринку оренди житла у Дніпрі

  • Обмежена кількість квартир на ринку: через масовий приїзд ВПО пропозиція орендного житла в Дніпрі не встигає за зростаючим попитом. 
  • Високі ціни: через дефіцит пропозицій ціни на оренду квартир значно зросли. Особливо це стосується квартир у районах міста та з хорошою інфраструктурою.

Люди тікають від війни цілими родинами та забирають з собою тварин. Саме це зводить до мінімуму шанси знайти житло для оренди.

Надія Вольська
Надія Вольська. Фото: facebook.com

Оскільки попит вищий за пропозицію, то родинам з маленькими дітьми, тваринами та людям похилого віку знайти житло найважче, – розповідає рієлтор Надія Вольська.

За її словами, ринок оренди житла у Дніпрі зараз обмежений і ті об’єкти, які раптово з’являються, здаються упродовж доби.

Наприклад, на квартиру на першому поверсі за 9 тисяч гривень було дуже багато претендентів. У власників житла була можливість обирати з потенційних орендарів найкращий варіант для себе, – додає Надія Вольська.

Рієлтор Сергій Клименко заселив родину з Покровська у маленький будинок у нагірній частині Дніпра. Коли у нього з’явилася ця пропозиція, він обирав людей, які опинилася у найскладніших умовах. 

У мене там було близько 15 дзвінків від людей, які їдуть із Покровська і всі великі сім’ї. І я шукав жильців за принципом, щоб у них були тварини і діти, тому що таких нікуди не беруть. Я знайшов родину, у якій двоє дорослих, двоє дітей, кіт і собака, – пояснює рієлтор.

Віталій Шакало
Віталій Шакало. Фото: facebook.com

Запитів щодня у всіх дуже-дуже багато, але оренди зовсім немає, пропозиції до 12-13 тисяч розбирають аж бігом. Всі шукають будинки в оренду, адже люди їдуть з собаками, котами. Але будинків вже немає. Тут така ситуація, що хто знайшов житло, тому пощастило. А хто не знайшов, їдуть далі – у Кам’янське, Верхньодніпровськ тощо, – каже агент з нерухомості Віталій Шакало.

Рієлтор віддав біженцям власну дачу

Агент з нерухомості Сергій Клименко вирішив віддати у користування родинам з Донбасу власну дачу. Після того, як він оприлюднив пропозицію у соцмережах, до нього зателефонували понад 70 людей. Зараз на його дачі оселилися дві родини.

Сергій Клименко
Сергій Клименко. Фото: facebook.com

На моїй дачі мешкає дружина військового з двома малюками з міста Гірняк та родина з трьома дітьми – вони з Покровська. На мій пост у соцмережі про ці родини відреагувало багато людей.  Вони назбирали допомогу – речі, іграшки, продукти харчування, – розповідає Сергій Клименко.

родина переселенців з Донбасу у Дніпрі
допомога для переселенців

У соцмережах рієлтор закликав людей розселити біженців на своїх дачах.

Друзі, дачний сезон закінчився, давайте на дачі поселимо людей. Дуже багато порядних, хазяйновитих. Стежитимуть за будинком/садом, платитимуть комуналку, – написав у соцмережі Сергій Клименко.

Він отримав відгуки з багатьох міст України і навіть з-за кордону.

Люди телефонували та пропонували свої дачні будинки не лише під Дніпром. Багато пропозицій було з Чернігівської, Одеської, Полтавської та Львівської областей. Щоправда, всі будинки переважно в селах, у місті практично ніхто нічого не запропонував. Були і занедбані, і гарні, навіть і у 200 квадратів. Здебільшого це дачні та звичайні будинки, в яких ніхто не живе. Ну, тим не менш, воні безоплатні і це хоч якась допомога людям, – розповів Сергій Клименко.

Зробив шелтер для переселенців

Дніпровський волонтер Стас власним коштом купує невеличкі будиночки в області, ремонтує їх та розселяє туди переселенців. Він розпочав проєкт ще навесні 2022 року. Спочатку чоловік приймав переселенців у себе вдома, а потім з’явилася ідея купувати занедбані дачі на околицях Дніпра.

волонтер Стас
Волонтер Стас. Колаж: НМ

Навесні абсолютно божевільного 2022 року все було інакше. Зараз, з вересня 2024 року я дивлюся на початок проєкту практично в сльозах. Війна була іншою, новини були інші, не було ось цієї постійної втоми і зневіри у свої сили, – каже Стас.

За його словами, він зібрав усі будинки в межах одного селища і з одного боку це зручно. А з іншого боку, всі будинки все ж розташовані у прифронтовій області з умовною 200-кілометровою межею від лінії фронту.  

Нормальний будинок для переселенців це дві-три кімнати, школа-садок-лікарня, газ-вода в будинку, заселення на тривалий термін. Але вмикаємо режим реальності і дивимося – навколо війна, проте комунальні при зниженні якості послуг кожен рік дорожчають удвічі, кількість умовно придатного житлового фонду на ринку знижується, кількість переселенців збільшується, кількість донатів знижується. Це все не те, щоб колапс, це зростання складнощів по наростаючій, – пояснює волонтер.

будинок для переселенців

Він додає, що ринок та реальність грає проти волонтера.  І на третьому році війни чоловік має сумнів, що зможе і далі поселяти біженців безоплатно. 

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі шукають житло, щоб вижити взимку. 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: