Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Від музею атеїзму до храму: сучасна історія Преображенського собору у Дніпрі

1992 рік в історії Дніпра: історія Преображенського собору - Наше Місто

На початку 1990-х у Дніпрі активізується релігійне життя. За десятиліття безбожної влади  значна кількість церков була знищена. Ті, що вціліли, облаштовували під потреби цивільних. Окрема історія трапилась із Преображенським собором. Він – ровесник Дніпра-Катеринослава. Саме з його заснування почалася сучасна історія міста.

Перший проект собору був розроблений у 1786 році. Але далі закладки фундаменту справа не пішла. Храм був побудований та відкритий майже через півстоліття – в 1835 році. Його зведення на одному з пагорбів на березі Дніпра стало символом змін – перетворення степного краю на велике місто.

У радянські часи собор планували знищити, а на його місці звести пам’ятник Володимиру Леніну, вождю більшовицького перевороту. Але видатний історик Дмитро Яворницький запропонував створити у його стінах… музей атеїзму. Як культурну цінність залишили унікальний іконостас собору, а 400-пудовий дзвін закопали за огорожею церкви до кращих часів.

У 1991 році у Спасо-Преображенському соборі поновили проведення богослужінь. А 21 січня 1992 року культову споруду офіційно передали Дніпропетровській єпархії.

Спасо-Преображенський кафедральний собор у Дніпрі – один із релігійних символів міста, його святиня та гордість.

Детальніше у нашому сюжеті.

Читайте також: Місце поколінь у Дніпрі: як протягом майже століття змінювався легендарний «Дитячий світ».

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: