Skip to content

В Україні планують скасувати золоті й срібні медалі для випускників

В Україні планують скасувати золоті й срібні медалі для випускників

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати практику нагородження випускників шкіл золотими та срібними медалями державного зразка. Про це повідомила секретарка комітету, народна депутатка України Наталія Піпа у своєму Фейсбуці, – пише «Наше Місто».

За словами Наталії Піпи, кількість медалей у випускників зростає, проте освітні розриви та рівень знань знижується через пандемію COVID-19 і війну.

Зокрема, депутатка назвала традицію вручення медалей «анахронізмом», який зберігся лише в пострадянських країнах.

Піпа також зазначила, що скасування медалей дозволить заощадити кошти державного бюджету, оскільки у 2023 році на виготовлення медалей було витрачено 1,8 млн грн. Натомість випускники, які показали високі результати у навчанні, зможуть отримувати унікальні шкільні відзнаки.

«За останні роки ми мали збільшення кількостей медалей, але водночас освітні розриви і зниження рівня знань випускників шкіл за час ковіду і великої війни… Цей анахронізм ще існує лиш у пострадянських країнах… UPD: таким чином кошти держбюджету будуть зекономлені. Школи можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – йдеться у повідомленні.

Варто зауважити, що медалі не дають переваг при вступі до вищих навчальних закладів і слугують лише моральним стимулом. Проте медалі збільшують шанси на вступ до закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

«Отримання медалі не надає абітурієнту особливих переваг при вступі. Це слугує для них моральним заохоченням. Водночас для деяких батьків медалі – це публічне “самоствердження” через успіхи дитини, а для деяких керівників, управлінь освіти – “самоствердження” та авторитет школи на кшталт, “чим більше медалей – тим вище визнання”, як у радянські часи. Але, на жаль, не завжди заслуженість медалі потім підтверджують результати ЗНО/НМТ», – йшлося у повідомленні Освітнього Омбудсмена України ще у січні цього року.

Нагадаємо, раніше ми писали: МОН спростило навчальні програми для 5-9 класів: що зміниться для школярів Дніпра.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: