Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Соборному районі Дніпра відкрили оновлений меморіал героям-чорнобильцям

У Дніпрі відкрили меморіал чорнобильцям

У Соборному районі Дніпра відбулось урочисте відкриття оновленого меморіалу, присвяченого героям-ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. До пам’ятного знаку додано меморіальні плити з іменами понад шести сотень відважних дніпрян, які віддали своє здоров’я та життя, рятуючи Україну від ядерної катастрофи. На заході побували журналісти «Наше місто».

Освячення пам’ятного знаку

 Під час церемонії освячення меморіалу протоієрей Михайло Стіньо – благочинний міста Дніпра ПЦУ наголосив на важливості збереження пам’яті про чорнобильську трагедію та шанування її героїв.

Оновлений пам’ятний знак

 На новеньких плитах викарбувані імена живих та загиблих ліквідаторів з Соборного району Дніпра. Цю ідею чорнобильці плекали багато років.

Олександр Лісняк – голова ради Соборного району всеукраїнської ГО “Союз Чорнобиль України”

 -Цей пам’ятний знак було встановлено 11 років тому саме 10 вересня, – сказав Олександр Лісняк – голова ради Соборного району всеукраїнської ГО “Союз Чорнобиль України”. – Але до нього планувалося додати плити з викарбуваними прізвищами ліквідаторів Соборного району Дніпра. І ось нарешті ми знайшли можливість їх встановити. Благодійник допоміг придбати плити, а всі роботи ми виконали за власні кошти. 

Віктор Губаренко – учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

  -Дуже якісно зробили ці плити, дякуємо всім, хто взяв участь, – сказав Віктор Губаренко – учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. – А ми свого часу зробили, що могли – зупинили невидимий атом. Тепер цей меморіал – місце, де ми вшановуємо пам’ять тих, хто пішов, і де ми черпаємо сили для боротьби за майбутнє. Це місце, де ми об’єднуємося і розуміємо, що ми – єдине ціле.

Урочистий захід у Соборному районі

 Голова правління всеукраїнської асоціації «Афганці Чорнобиля» зазначив, що вшанування ліквідаторів є особливо актуальним сьогодні, коли український народ знову бореться за свою свободу та незалежність.

Олександр Ребека – голова правління всеукраїнської асоціації «Афганці Чорнобиля»

 – Минуло багато років з дня Чорнобильської трагедії, багато хлопців вже пішли з життя, – сказав Олександр Ребека – голова правління всеукраїнської асоціації «Афганці Чорнобиля». – За рішенням громади ми увічнили імена героїв-ліквідаторів. І живих, і полеглих. Це дуже важливо – зберегти пам’ять для нащадків. Також важливо шанувати тих, хто сьогодні віддає своє життя за Україну. У багатьох членів чорнобильської організації діти чи онуки боронять Україну на фронті. Скільки б років не минуло, ми не маємо забувати про їхній подвиг. Це буде код пам’яті нації. 

 На урочистому заході було вручено «Хрест громадянських заслуг» сину одного з чорнобильців – Сергія Олійника.

Денис Олійник – син ліквідатора

-Мене переповнює почуття гордості за мого батька та невимовний сум, що його немає поряд, – сказав Денис Олійник. – Мій батько вступив до лав ЗСУ з перших днів війни. На жаль, він зник без вісті влітку 2023-го року на Бахмутському напрямку. Але я вірю, що він обов’язково повернеться додому.

Тих, хто бере активну участь в роботі громадської організації нагородили медалями «За вірність бойовому товариству».

Нагородження медалями «За вірність бойовому товариству».

Наприкінці заходу відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку. Присутні висловили слова вдячності всім, хто долучився до створення меморіалу. Вони підкреслили, що цей пам’ятник – не просто споруда, а місце, де жива пам’ять про героїв Чорнобиля.

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: У Дніпрі та області перевірили воду на пляжах: що виявила перевірка.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Райони Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: