Skip to content

Що робити у разі відмови в перетинанні державного кордону: поради експертів з Дніпра

Що робити у разі відмови в перетинанні державного кордону: поради експертів з Дніпра

У період воєнного стану перетин державного кордону може бути ускладнений, особливо для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Що треба робити у разі відмови у перетинанні державного кордону, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Якщо ви отримали відмову у виїзді за кордон, навіть при наявності законних підстав, ось що потрібно знати:

  1. Отримання письмового Рішення. Перш за все, ви повинні отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні кордону. Це рішення складається в двох примірниках, і вам обов’язково слід мати один з них в оригіналі.
  2. Перевірка даних. Уважно перевірте всі зазначені дані у Рішенні. Особливо важливо, щоб ваші персональні дані, інформація про пункт пропуску та посадову особу були правильними. Помилки можуть ускладнити процес оскарження.
  3. Підписання Рішення. При отриманні Рішення вам потрібно підписати його. Підпис підтверджує, що ви отримали документ і запускає строк для оскарження – 30 днів з моменту підписання.
  4. Оскарження відмови:
    • До вищестоящого органу. Подати скаргу можна до вищестоящого органу Державної прикордонної служби, який видав Рішення. Скаргу потрібно подати протягом 30 днів з моменту отримання Рішення. Цей спосіб не передбачає сплату судового збору і розглядається в межах 30 днів (може бути продовжено до 45 днів).
    • До суду. Якщо скарга не дала результату, можна оскаржити Рішення в судовому порядку. Це передбачає подання позову до окружного адміністративного суду з метою визнання дій прикордонної служби протиправними. Позов потрібно подати протягом 6 місяців з моменту отримання Рішення, і за подання позову потрібно сплатити судовий збір. До позову слід додати документи, що підтверджують право на виїзд, копію Рішення та квитанцію про сплату судового збору.

Таким чином, якщо вам відмовлено у перетині кордону, ви маєте кілька варіантів для захисту своїх прав – як в досудовому, так і в судовому порядку.

Нагадаємо, раніше ми писали: Чи можна оформити допомогу при народженні дитини за кордоном: коментар фахівця з Дніпра.

Читайте також: Навчання за кордоном і в Україні одночасно: з якими складнощами стикаються школярі та студенти.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: