Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як і чим годують школярів Дніпра у навчальному році 2024-2025

Минуло півтора тижня, як школярі Дніпра повернулися до здобуття нових знань після літніх канікул. Причому, у навчальному році 2024-2025 більше 70% дітей у прямому сенсі цього слова сіли за парти, бо обрали офлайн-формат занять. А це означає, що у школах стартував і новий сезон харчування. Як і у минулому році, наразі у Дніпрі два постачальники з надання послуг з організації харчування у закладах загальної середньої освіти. Це ТОВ «Олімпіус консалт», яке обслуговує 82 школи, і ТОВ «Контракт Продрезерв 5», яке виграло тендер в 67 школах. Як міська влада організувала процес харчування, чим постачальники годують дітей, чи задоволені якістю і смаком їжі учні і їхні батьки, в деталях розповість «Наше місто».

Харчування у школах Дніпра 2024-2025 - Наше Місто

Майже 45 тисяч школярів у Дніпрі харчуються безплатно

У цьому навчальному році харчування організовано у 151 школі. У 149 з них через кейтеринг – це доставка готової продукції до закладів освіти, а ще в двох – самостійне приготування страв штатними працівниками. За винятком цих двох закладів по усіх інших відбулися процедури закупівлі, за результатами яких були укладені відповідні договори.

Інна Васильєва розповіла про організацію шкільного харчування у Дніпрі

– Відповідно до Програми розвитку освіти у місті Дніпро на 2021 – 2025 роки, одноразовим безоплатним харчуванням забезпечуються учні 1-4 класів, наразі це майже 34 тисячі дітей, та 5-11 класів з числа пільгових категорій, – розповіла Інна Васильєва, завідувачка сектору соціального захисту відділу безпеки життєдіяльності департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради. – Таких у нашому місті 10 633 тис. Постачальника два – ТОВ «Олімпіус консалт» і ТОВ «Контракт Продрезерв 5». Перший виробляє продукцію на своїй фабриці-кухні і доставляє її у школи. Другий використовує опорні кухні – готує їжу на кухні одного із закладів освіти і доставляє в інші. Меню вони складають самостійно, але воно обов’язково повинне відповідати Постанові КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Що стосується харчування за кошти батьків – це відповідальність адміністрації навчальних закладів і постачальників. Враховуються можливості постачальників, самих шкіл і необхідність. Аналогічно і по скаргах. Якщо у батьків є питання по якості страв і організації процесу харчування, їм необхідно звертатися до керівництва гімназій і ліцеїв, де навчаються їхні діти.

Крім того, телефонувати і писати можна за контактами, які вказані на офіційних сторінках постачальників у соцмережах.

ТОВ «Олімпіус консалт»: тел. 056 755 0796, сторінка у Фейсбук.

ТОВ «Контракт Продрезерв 5»: тел. 097 001 1201, e-mаil: info@briscola.com.ua, сторінка у Фейсбук.

Хто з дніпровських школярів має право харчуватися безоплатно

Питання шкільного харчування у Дніпрі регулюються рішенням міської ради. На безоплатне мають право учні молодшої школи, а також пільгові категорії середньої і старшої. Це майже 45 тисяч дітей. Відповідно до вікової категорії вираховується більша вага страв.

Харчування у школах Дніпра 2024-2025 - Наше Місто

До пільговиків належать учні:

  • з числа дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту у спеціальних та інклюзивних класах;
  • ВПО;
  • мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • з числа дітей з інвалідністю;
  • з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сімʼям»;
  • з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • з багатодітних сімей;
  • батьки яких є учасниками бойових дій, та осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України; учні, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи.

В «Олімпіус консалт» зробили роботу над помилками і закликають батьків до діалогу

ТОВ «Олімпіус консалт» у минулому році харчувало переважну більшість дніпровських шкіл і часто було в епіцентрі скандалів. Батьки, в основному через соцмережі, ледве не щодня скаржилися на несмачну їжу, неякісне пакування, яке протікало і плавилося під час розігріву, дивне меню, де фігурувала квасоля, кислий огірок і т.ін. До речі, є вже незадоволені і в цьому році. Своїми думками батьки діляться у групі «Шкільне харчування. Дніпро».

У ТОПі скарг, наприклад, «яблука-каркаде».

«Фу, ну чесно. Ви вважаєте, що прийнятно витягнути яблука з компоту і розкласти по тарілках дітям? Ви вважаєте, це нормальне їдло? Бо на їжу це не схоже. Моя дитина навчена їсти здорову їжу. Але це! Нездорове харчування», – написала Інна Образцова.

 «У пана Клопотенка була гарна картка, яблука каркаде, де був смачний соус на основі каркаде, яким поливали яблука, а мабуть, технолог «Олімпіуса» читала її при вимкненому світлі», – відзначила Катерина Журавська.

Саме з цих «яблук-каркаде» журналісти «Наше місто» і почали розмову із Ольгою Бикан, заступницею директора з питань регіонального розвитку ТОВ «Олімпіус консалт».

Харчування у школах Дніпра 2024-2025 - Наше Місто
Ольга Бикан, заступниця директора з питань регіонального розвитку ТОВ «Олімпіус консалт».

– Так, знаємо про ці яблука, що не сподобались багатьом, – відповіла вона. – Ми з цього року ввели нове меню, покращили і урізноманітнили його, щоб діти могли обрати те, що їм подобається з ланч-боксу. Але бачимо, що ще є над чим працювати. Наприклад, у минулому році було багато скарг від батьків щодо котлет. Тому на це звернули особливу увагу, збільшили асортимент м’ясних страв, підвищили їхню якість. Додали буфетне меню. У більшості шкіл – це різноманітна випічка, а у восьми, у якості експерименту, впровадили лінію роздачі. Там є декілька видів каш, перші страви, салати та ін. Меню узгоджується з батьками і адміністраціями навчальних закладів.

Ольгою Бикан, заступницею директора з питань регіонального розвитку ТОВ «Олімпіус консалт».

В компанії кажуть, що роботу над помилками зробили чималу, виправилися, про що кажуть і самі батьки, і учні, проте розуміють, що претензії можуть бути, тому закликають до діалогу.

– Кейтеринг – це найпрогресивніша і найкраща модель шкільного харчування у нинішніх умовах. Ми готуємо на власній кухні, потім усі продукти збирають у ланч-бокс й відправляють у холодильник шокового охолодження. Там за лічені хвилини їжа охолоджується до температури +3, +5 градусів за Цельсієм. Готові ланч-бокси доставляють у вантажівках з рефрижератором, де аналогічний температурний режим. Далі ємності ставлять у холодильні камери шкільної їдальні. Завжди є два бокси – «холодний» та «гарячий». На кожному – маркування з датою приготування. Гарячий треба підігріти, а холодний — салат. Це єдиний спосіб, з допомогою якого наразі можна забезпечити санітарні умови. Також щодня є фрукти, компот, какао чи йогурт», – додала Ольга Бикан.

Наочно побачити, чим «Олімпіус консалт» годує дітей, ми змогли у гімназії № 46. Тут наразі навчаються також учні сусідньої 6-ї гімназії.

Ольгою Бикан, заступницею директора з питань регіонального розвитку ТОВ «Олімпіус консалт».
Олена Мироненко, директорка гіназії №46

– Тільки у першу зміну харчуються понад 700 учнів, – розповіла директорка Олена Мироненко. –  У другу – ще приблизно 150. Тому для нас кейтерингові послуги – оптимальний спосіб організації харчування. О восьмій годині ранку, коли діти приходять у школу, ланч-бокси вже у холодильниках. Перед подачею страви розігріваються. Салати знаходяться в окремому пакуванні. Щодо буфетної продукції, то через батьківські чати ми ознайомили усих з асортиментом і цінами, а там вже батьки самі вирішують, на що і коли дітям давати гроші.

Ольгою Бикан, заступницею директора з питань регіонального розвитку ТОВ «Олімпіус консалт».
Тетяна Кирюша, мама двох школярів і представниця бракеражної комісії 46-ї гімназії

Дніпрянка Тетяна Кирюша — мама двох дітей. Вони — учні гімназії № 46. Харчуються під час навчального процесу у гімназії. Каже, задоволені кейтерингом та якістю продукції, яку подають школярам.

– Ми обрали харчування у ланч-боксах, сказала Тетяна Кирюша. – Молодша — вибаглива до їжі. Вирішила, що вона вегетаріанка. Ми підтримали її у цьому. Але вважали, що не буде достатньо у ланч-боксі. Проте кількості їжі, яку подають, — салат, каша, овочі, фрукти та напій — доні вистачає. За пʼять днів навчання не було жодних нарікань. Старший полюбляє мʼясне, і його теж вистачає у боксі. Ба, більше, я — представниця бракеражної комісії. Можу сама скуштувати їжу, роздивитись бокс. Тому мене все влаштовує.

Чи задоволені харчуванням, журналісти запитали і самих школярів.

– Мені подобаються страви, які дають у школі. Сьогодні, наприклад, сирники дуже смачні. Загалом все смакує, – каже п’ятикласниця гімназії № 46 Маргарита.

Харчування у школах Дніпра 2024-2025 - Наше Місто

– Все добре! Макарони, салати, яблука. Мені подобається», – каже Її однокласник Тимур.

Харчування у школах Дніпра 2024-2025 - Наше Місто

Такої ж думки і Гоша. Йому особливо смакують фрукти. Хлопчик каже, що кожен день щось нове – яблука, груші, виноград і т.ін.

«Базова кухня» і «Опорна кухня» від «Контракт Продрезерв 5»

У ТОВ «Контракт Продрезерв 5» досвід організації шкільного харчування значно більший, ніж у «Олімпіус консалт». І цей постачальник теж пройшов через скандали у соцмережах, зустрічі з батьками, перевірки Держспоживслужби і ті.н.

Олександра Малашева, технік-технолог технологій харчування ТОВ «Контракт Продрезерв 5»

– У навчальному році 2024-2025 працюємо за системою «Базова кухня» і «Опорна кухня», коли для приготування їжі використовується матеріально-технічна база закладу освіти, – прокоментувала Олександра Малашева, технік-технолог технологій харчування ТОВ «Контракт Продрезерв 5».- Через безпекову ситуацію у країні, коли дітям часто доводиться спускатися в укриття, готові страви складаються у окремі ланч-бокси. Меню розроблене відповідно до норм Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та затверджене Держспоживслужбою». Відповідні висновки були зроблені, і, як результат, у цьому навчальному році критики стало значно менше.

– “Продрезерв», СШ № 15, смачний плов ,смачний чай, несмачний омлет, салат з великою кількістю оцту (син їсти не схотів, хоча салати любить) і побите життям яблуко, – ділиться враженнями дитини дніпрянка Ксенія.

– У перший день занять давали дітям плов з горохом твердим. Цікаво, хто таке придумав. Моя дитина через той горох до їжі не торкнулася, – розповіла Тетяна Ципкало.

Як годує школярів «Контракт Продрезерв 5», ми наочно побачили у гімназії №45. У цей день у меню за бюджетні кошти тут були наступні страви: салат вітамінний, філе куряче, тушковане у сметані, макарони, напій з шипшини і яблука. Також є і шведська лінія, де кожен учень може обрати страви на свій смак. Є каші, пюре, салати, відбивні, курячі шашлички, випічка і багато чого іншого. Виглядає смачно.

Наталія Видюк – мати шестикласника і представниця бракеражної комісії цієї гімназії – якістю харчування задоволена. 

– Син вже у старшій школі, і я задоволена, що у нас є шведська лінія, – розповіла вона. – Це, по-перше, про право вибору. Він сам обирає, що буде їсти у той чи інший день. – Страви якісні і різноманітні. Дівчата-кухарі смачно готують і печуть неймовірно! Буває таке, що син і додому щось приносить, тому я знаю, про що говорю.

Кирило навчається у 6-му класі гімназії №45 і купує їжу у буфеті. Зізнається, що найбільше йому смакує піца, проте з задоволенням їсть також макарони і салати.

Також журналісти «Наше місто» провели вуличне опитування щодо організації процесу шкільного харчування у Дніпрі. З його результатами можна ознайомитися у нашому відео.

Як бачимо, порівняно з минулим роком ситуація з шкільним харчуванням у Дніпрі значно покращилася. Меню стало більш різноманітним і смачнішим, а пакування – якіснішим. Крім того, постачальники спокійно реагують на критику і налаштовані на продуктивний діалог з батьками. 

Фото Валерія Кравченка.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: