Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Старовинна архітектура Дніпра: які таємниці приховували прибуткові будинки часів Катеринослава

Ткач Анастасія

Старовинна архітектура Дніпра: які таємниці приховували прибуткові будинки часів Катеринослава

У нашому місті збереглися десятки прекрасних старовинних будівель, які у 19 – на початку 20 століть були побудовані як «прибуткові будинки». Як вони будувалися та які таємниці приховували, – розкажуть журналісти «Нашого Міста».

Для чого були призначені ці будівлі, каже сама їхня назва. Заможні містяни будували такі будинки, щоб здавати квартири та приміщення в оренду. З останньої третини 19 століття Катеринослав переживав індустріальний бум, і потреба у житлі була величезною.

До наших днів таких будинків збереглося чимало, і про багато з них уже були публікації. Ми їх знаємо за прізвищами власників: будинок Хреннікова, Мізка, Грановського, Шишмана, Андрієвських, Бродського.

Деякі прибуткові будинки були настільки величезні, що займали цілі квартали.На тихих вулицях Катеринослава, прилеглих до міського центру, стояли дворянські садиби та особняки. Магазинів і крамниць тут зазвичай не було. Купці жили в торговельній частині міста, займаючи верхні поверхи своїх магазинів. Директори підприємств жили на міських околицях, в особняках, побудованих при своїх заводах і фабриках, поблизу яких оселявся і робітничий люд. Прибуткових будинків, у яких квартири здавали в оренду, тоді не було.

До кінця XIX століття картина різко змінилася. Катеринослав став промисловим, торговим і культурним центром, і як магніт притягував людей. Неймовірний приплив новоселів викликав посилене будівництво житла, і в 1890-х роках настала «будівельна гарячка».

Будівництво прибуткови[ будинків, призначених для здачі в оренду житла, було дуже прибутковою справою. Як тоді казали: «Вигідніше мати прибутковий будинок у місті, ніж залізний рудник на Криворіжжі».

Більшість мешканців міста свого житла не мали, і були змушені винаймати квартири та кімнати. Майже 80% площі в житлових будівлях, яких до 1910 року в Катеринославі налічувалося 5280, займали квартири. Решту здавали в оренду конторам, майстерням, ресторанам, магазинам, корчмам тощо.

Ціни на квартири різнилися залежно від місця розташування та якості житла. Особливо дорогими були так звані «панські» квартири, що складалися щонайменше з 6 кімнат.

Планування квартир у прибуткових будинках не було типовим. Панські квартири могли мати і до 20 кімнат. У них були дві вітальні, велика і мала їдальні, чайна кімната, курильна, гардеробна, будуари, кімнати для гостей, гувернерів, нянь тощо. Для прислуги призначалося три кімнати, відокремлені від панських покоїв коридорчиком, який примикав до кухні.

Нагадаємо, раніше ми писали: Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку у центрі Дніпра.

Читайте також: У Дніпрі відомому старовинному будинку присвоїли статус об’єкта культурної спадщини.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: