Skip to content

Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку у центрі Дніпра

Ксенія Куземко

Здание Моисея Брука: история уникального доходного дома в центре Днепра

У Дніпрі дуже багато будинків, про які ходять легенди та які зберігають в собі безліч таємниць. Одним з таких є прибутковий будинок, який знаходиться по вул. Південна, буд. 2. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на фейсбук-сторінку «Управлінні з питань охорони культурної спадщини Дніпра».

Ця вишукана чотириповерхова будівля, створена в стилі, характерному для Катеринослава на початку ХХ століття, пережила випробування часом і бурхливими історичними подіями. За свою довгу історію вона зазнала три реконструкції, остання з яких була проведена з особливою ретельністю, аби зберегти автентичний дух старовинної споруди.

Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку

Відомо, що будівля збудована на початку 1900-х рр. (після прокладення вулиці Південної), як прибутковий будинок Мойсея Самуїловича Брука. Архітектор не встановлений. Під час бойових дій 1941-1943 рр. будівля серйозно не постраждала.

У 1960-х рр. в будівлі було проведено капітальний ремонт без заміни конструкцій перекриттів, з улаштуванням балконів на головному фасаді, при цьому було демонтовано «чорну» сходову клітину.

Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку

У першій половині 1980-х рр. міським житловим управлінням було розроблено проєкт комплексного капітального ремонту будівлі, а в 1994 р. було розпочато роботи з реконструкції житлової будівлі під обласне виробниче об’єднання Фармація, які було зупинено в 1995 р. Під час цих робіт було демонтовано «парадну» сходову клітину, улаштовано четвертий поверх замість мансардного, замінено конструкції перекриттів на залізобетонні, здійснено чотириповерхову прибудову додаткової сходової клітини та ліфту.

В 2005 р. за проєктом НВП «ПІК-А» було розпочато роботи з нової реконструкції будівлі під банківську установу з реставрацією головного фасаду.

Реставрована будівля на вулиці Південній стала прикрасою пішохідної зони. Збережені та відновлені декоративні елементи фасаду надають споруді вишуканого вигляду та гармонійно вписують її в архітектурний ансамбль бульвару.

Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку
Маєток Мойсея Брука: історія унікального прибуткового будинку

Сучасні фото: Олег Бєсєдін

Раніше ми писали, у Дніпрі, як і в Одесі, є будинок в одну стіну. Але про його існування знають далеко не всі дніпряни. Побачити його на власні очі можна на вул. Виконкомівській, 14.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: