В Дніпрі невдовзі буде підведено підсумки конкурсу мікрогрантів для представників малого бізнесу. Корисну ініціативу започаткувала міська рада.
Розмір мікрогранту, який зможуть отримати переможці – до 100 000 грн. До участі в конкурсі долучилися представники харчової та переробної галузі – підприємці, що розвивають кафе та пекарні, засновник суші-бару, власник майстерні з виготовлення ножів та навіть бізнесмен, який виробляє та просуває український меду.
Серед учасників – як мешканці Дніпра, так і вимушено переміщені особи, які переїхали до нашого міста та розпочали бізнес тут.
Заявки на участь приймалися з 20 червня 2024 року до 20 серпня 2024 року. Збір документів від учасників проводило Управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради.
Загалом з міського бюджету на мікрогранти для підприємців заплановано спрямувати 500 тис. грн, пояснює Ірина Журавльова, начальник управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення. Згідно до умов Конкурсу передбачено, що власний внесок підприємців має скласти 10% та більше від прогнозованого розміру витрат.
До участі в конкурсі мікрогрантів долучилися понад 20 підприємців, після попереднього відбору було затверджено 9 фіналістів. Вони випікають крафтовий хліб, готують у власних пекарнях смачні рогалики, круасани, \бургери, піцу, пропонують авторську каву та ін. Грантові кошти у разі перемоги планують використати на придбання обладнання, розширення бізнесу, запровадження автономних джерел живлення тощо.
Приміром, один з учасників конкурсу – підприємець Роман Червінський, разом з дружиною врзаснували та розвивають кав’ярню-кондитерську на житловому масиві Лівобережний, в одному з нових житлових комплексів. Підприємець розповідає, що дружина сама випікає кондитерські вироби – торти, печиво, пироги-кіш.
– Кав’ярня користується популярністю, люди заходять випити смачної кави, скуштувати тістечка, – каже Романю – До того ж заклад – дружній для тварин, тож в кав’ярні раді клієнтам разом з песиками.
Дніпровські підприємці, які беруть участь в конкурсі міні-грантів від міської ради, прагнуть спрямувати кошти на розвиток бізнесу – придбати нове обладнання, розширити приміщення тощо. Крім того, планують закупити та встановлювати альтернативні джерела живлення – генератори, акумуляторні батареї разом із супутнім обладнанням. Це дозволить працювати, приміром – випікати хліб для дніпрян – навіть у разі складних та тривалих відключень електрики
Молодий підприємець Євген Воробйов мешкав на Донеччині, з початку повномасштабної війни переїхав до Дніпра. де навчався у ВНЗ. В нашому місті працював водієм таксі, потім разом з товаришем вирішив розпочати власний невеликий бізнес. Хлопці подали заявку на державний грант для створення бізнесу, відкрили суші-бар під назвою Kitana sushi на житловому масиві Перемога. Заклад вже став добре відомим, а завжди свіженькі авторські суші користуються популярністю серед дніпрян.
Завдяки гранту від міської ради підприємець прагне розширити бізнес:
– В тому числі плануємо створити нові робочі місця, – каже Євген. – Розмірковуємо над тим, щоб відкрити заклад також на лівому березі міста. А загалом Дніпро створює багато можливостей для бізнесу. Підприємці працюють, дуже добре, що наші податки підтримують місто та країну!
Наразі учасники конкурсу міні-грантів вже презентували власні бізнес-проекти представникам конкурсної комісії, до складу якої входять експерти з бізнес-спільноти, фахівці контролюючих органів, депутати та посадовці міської ради. Після ретельного вивчення усіх представлених планів комісія визначить переможців, які й отримають міні-гранти від міста на розвиток бізнесу
Фото Володимира Федорищева, Валерія Кравченко
Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Дніпро, Новини Дніпра