Site icon Наше Місто

Які церковні свята в Україні відзначатимуть за новим календарем у вересні

Які церковні свята в Україні відзначатимуть за новим календарем у вересні

З 1 вересня християни східного обряду розпочинають новий церковний рік за новоюліанським календарем, що відомий також як індикт. Вересень буде багатий на церковні свята, які матимуть особливе значення для віруючих. Які саме свята нас очікують, – розповість «Наше Місто» з посиланням на ПЦУ.

2 вересня віряни вшанували пам’ять преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських. Вже 5 вересня відзначатимуть день батьків святого Іоана Предтечі — пророка Захарії та праведної Єлисавети.

8 вересня стане важливим святом для православної спільноти — відзначатимуть Різдво Пресвятої Богородиці. А 14 вересня віруючі святкуватимуть Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, одне з найбільш значущих свят церковного року.

На 17 вересня припадає день пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Ближче до кінця місяця, 26 вересня, українці вшанують апостола, євангеліста Іоана Богослова, а також відзначать Собор преподобних отців Києво-Печерських.

Представники ПЦУ підкреслюють важливість збереження віри у складні часи: “Нехай Господь укріплює нас, сповнює нас сил, щоби ніколи, навіть у найважчих скорботах і випробуваннях, не втрачали ми надію на перемогу над гріхом і темрявою віку цього.”

Що таке індикт

Індикт — це термін, що походить з латинського “indicto”, що означає проголошення або податок. Спочатку індикт був едиктом римських імператорів, який визначав оцінку земель для збору податків. Перші такі едикти почали видавати за часів імператора Діоклетіана у 297 році. З часом індикт став позначенням першого дня п’ятнадцятилітнього циклу, а з 1 вересня починається новий церковний рік.

Літургійний рік будується навколо життя Спасителя, святих і ангелів, що надає кожному дню особливого духовного значення.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли в Україні відзначатимуть День вчителя у 2024 році: дата та історія свята.

Читайте також: Вересень буде дуже теплим: метеоролог розповів, коли прийде похолодання.

Фото: фейсбук-сторінка Православна Церква України.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version