Skip to content

День осіннього рівнодення в Україні 2024: коли ця дата та чим вона особлива

День осіннього рівнодення в Україні 2024: коли ця дата та чим вона особлива

Осіннє рівнодення, яке відзначається щороку в середині вересня, знаменує момент, коли тривалість дня та ночі стає практично однаковою. Цього року осіннє рівнодення припаде на 22 вересня о 15:43 за східноєвропейським часом, – повідомляє «Наше Місто»

У астрономічному сенсі, осіннє рівнодення відбувається, коли центр сонячного диска перетинає екватор у своєму видимому русі по екліптиці. Це явище обумовлене тим, що день і ніч мають практично однакову тривалість, хоча точне визначення світлового дня астрономи роблять за появою краю сонячного диска над горизонтом.

Варто зазначити, що рівнодення у 2024 році відзначиться 22 вересня. Після цього дня в Північній півкулі, включаючи Україну, дні почнуть ставати коротшими, а ночі довшими, аж до зимового сонцестояння, яке відбудеться 21 грудня.

Для наших предків осіннє рівнодення було часом подяки та поминання. Люди молилися Богу за дари весняно-літнього сезону і відвідували могили покійних родичів. Однією з традицій було прикрашання оселі гілками горобини зі стиглими ягодами, що вважалося захистом від лихого ока. Також було прийнято позбуватися всього старого і зіпсутого, щоб звільнити місце для нового.

На осіннє рівнодення існували й певні заборони: не рекомендувалося пліткувати, сваритися, бажати іншим зла, або давати гроші в борг. Вважалося, що в цей період краще утриматися від початку нових справ і дочекатися більш сприятливого часу.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли в Україні відзначатимуть День вчителя у 2024 році: дата та історія свята.

Читайте також: Власний домашній кінотеатр, спа-зона та косметологічний кабінет: скільки коштує найдорожчий будинок в Україні.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: