Site icon Наше Місто

Секрети старого міста: де у Дніпрі колись був скаковий іподром

де у Дніпрі був іподром

Історія Дніпра зберігає багато цікавих фактів, одним з яких є історія місцевого іподрому. Ще 60 років тому у нашому місті гриміли копита скакових коней. Скачки проводили майже щотижня. Про це пише “Наше місто” з посиланням на ФБ-групу “Катеринослав-Дніпропетровськ- Дніпро”

Іподром у Дніпрі у минулому столітті. Фото: ФБ-група “Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро”

Ще у далекому 1829 році, коли місто називалося Катеринославом, було засноване «Товариство скакового і рисистого бігу». У пустельних степах на південному заході від сучасного проспекту Лесі Українки проводилися масштабні кінні змагання. Це було справжнє свято для міста, особливо під час Петропавлівського ярмарку – найбільшого і найрозкішнішого ярмарку Катеринослава. 

Перегони проводили в пустельній місцевості на південному заході від тодішнього центру міста. Зараз це важко уявити, що місто в 1800-их роках закінчувалося на лінії проспекту Пушкіна (Лесі Українки – Ред.). А скачки проводилися в різних місцях від лінії проспекту Кірова (Поля) і до Циганської площі (зараз це початок вулиці Робочої). Вулиця, де проходили перегони, надалі отримала назву – Скакова. А потім, уже 1913 року її перейменували на вулицю Романівську. Після революції – вулиця Свердлова (Антоновича), – йдеться у повідомленні у ФБ-групі.

У минулому столітті перегони проводили майже щотижня. Фото: ФБ-група “Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро”

У 1911 році у місті урочисто відкрили Катеринославський іподром. Місце для нього обрали вже на західній околиці міста біля кінного ринку.

Це приблизно за кілометр на південь від місця, де закінчувалася вулиця Казанська, впираючись у Казанську церкву.  Далі починався голий степ. Після революції іподром закрили. А ось після війни, 1948 року, майже на тому ж місці, побудували новий, Обласний іподром. На іподромі проходили різні види перегонів. І можна було робити ставки на вподобаного коня. Перегони на той час проводилися майже щотижня.  Довжина бігового кола становила 1600 метрів, з фінішною прямою в 400 метрів, – розповідають у ФБ-групі.

У 1960-х роках іподром закрили через активну забудову міста. Це місце, де колись панували азарт і дух змагань, поступово зникло з карти Дніпра.

Нагадаємо, раніше ми писали про чарівний ліс на Успенській площі Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version